WURGDOEK VAN CUNERA TE ZIEN IN CATHARIJNECONVENT

Overzicht

Datum: 14 juni 2015

Ter gelegenheid van het verschijnen van het stripboek De halsdoek van Cunera, toont Museum Catharijneconvent in Utrecht t/m 30 augustus de doek waarmee St. Cunera zou zijn gewurgd. De koptische doek, die normaal in het depot is opgeslagen, dateert uit de vierde eeuw en is daarmee een van de oudste objecten uit de collectie.

 

Een gruwelijke legende
Als de Schotse prinses Cunera, samen met andere maagden en pelgrims, op bedevaartsreis naar Rome vertrekt, geven haar ouders haar volgens de legende een sjaal. Op de terugreis wordt het gezelschap bij Keulen overvallen door de Hunnen. Cunera ontsnapt en vindt bescherming bij de heer van Rhenen. Maar zijn vrouw is jaloers. Zij wurgt Cunera met de halsdoek.

 

Omdat Cunera is gewurgd en begraven in een paardenstal, wordt ze tot vele eeuwen later aangeroepen tegen keelaandoeningen en bij veeziekten. Vòòr de restauratie van de halsdoek in 1972 droeg het weefsel roest- en bloedvlekken, waaruit blijkt dat de sjaal in de loop der eeuwen werd aangeraakt in de hoop op genezing.

 

Uiterst kwetsbaar
Cunera wordt de eerste vrouwelijke heilige van Nederland en haar halsdoek een bekend relikwie. Het koptische weefsel uit de vierde eeuw wordt sinds 1972 bewaard in Museum Catharijneconvent. De doek is zeer kwetsbaar en ligt normaal gesproken onder klimatologische omstandigheden in het depot en kan daardoor zelden tentoongesteld worden. De doek is tot en met 30 augustus te zien in de topstukkenzaal van het museum.

 

logo museum Catharijneconvent