NATIONALE VOORLEESWEDSTRIJD

Overzicht

Datum: 29 januari 2015

Op woensdag 18 februari organiseert Bibliotheek Veenendaal een voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd voor de schoolkampioenen uit Veenendaal, Rhenen, Renswoude en Elst. De vier beste voorlezers gaan door naar de regionale voorronde op 4 maart in Amerongen.

 

Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd bestaat al 22 jaar. Meer dan een miljoen kinderen hebben de afgelopen decennia met veel plezier meegedaan aan de wedstrijd. De wedstrijd begint altijd op school, waar leerlingen van groep 7 en 8 strijden om het schoolkampioenschap. Daarna volgen een lokale, een regionale én een provinciale voorronde en uiteindelijk de landelijke finale. In de finale doet van elke provincie één kandidaat mee. De landelijke finale vindt dit jaar op woensdag 27 mei plaats in Utrecht. De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen i.s.m. de openbare bibliotheken.

 

Regionale voorleeskampioen
In de regio Zuid-Oost Utrecht doen 26 scholen met de voorleeswedstrijd mee. Er zijn twee voorrondes nodig om één regionale kampioen te selecteren. Voorronde 1 wordt in Leersum georganiseerd door Bibliotheek ZOUT; Bibliotheek Veenendaal organiseert voorronde 2 in De Cultuurfabriek. Schoolkampioenen uit Veenendaal, Rhenen, Renswoude en Elst strijden op deze middag om een plekje in de regionale ronde, die op woensdag 4 maart in Amerongen plaatsvindt. De winnaar van de regionale voorronde stroomt door naar de provinciale voorronde op 26 maart in Nieuwegein.

 

Jury
Bij een kampioenschap hoort ook een jury. De jury van de lokale voorronde in De Cultuurfabriek bestaat uit: mw. S. Brouwer (coördinator School en Cultuur), mw. J. Oldenkamp (Boekhandel Van Kooten) en dhr. R. van de Peut (leerkracht basisonderwijs). Zij beslissen welke vier kandidaten doorstromen naar de regionale voorronde. Kortom: volop spanning op woensdag 18 februari in De Cultuurfabriek!

 

18 februari
De voorleeswedstrijd in De Cultuurfabriek vindt op woensdag 18 februari plaats in zaal 1, op de eerste verdieping en begint om 14.30 uur. De deelnemende schoolkampioenen brengen hun eigen publiek mee (max. 5 personen per kampioen).

 

Bron: Bibliotheek Veenendaal