SYMPOSIUM VIERING VAN HET STADSRECHT

Overzicht

Datum: 29 september 2015

In de middeleeuwen kregen de dorpen Rhenen, Vianen en Wijk bij Duurstede het stadsrecht. Boeren werden burgers en ze kregen als stad onder andere het recht om markten te organiseren, en een stadsmuur te bouwen. Hoewel de rechten 150 jaar geleden werden afgeschaft, is de terugkeer van het meer dan 500 jaar oude Wijkse stadsboek – het Poortboek – naar Wijk bij Duurstede reden voor een viering.

 

Symposium
Het Poortboek wordt op 23 oktober officieel aangeboden aan de burgemeester van Wijk bij Duurstede en de voorzitter van het RHC Zuidoost Utrecht. Dit gebeurt voorafgaand het inhoudelijk programma van het Symposium stadsrechten Rhenen, Wijk bij Duurstede en Vianen. Dit gratis symposium vindt plaats in theater Calypso in Wijk bij Duurstede. Het programma stelt de stadsrechten en met name die van Rhenen, Vianen en Wijk bij Duurstede centraal.

 

Er zijn inmiddels zo’n 100 aanmeldingen binnen voor dit symposium maar er is nog genoeg plaats voor meer deelnemers. Geïnteresseerden kunnen zich, tot 10 oktober a.s., gratis opgeven via het aanmeldingsformulier

 

Viering in Rhenen, Wijk bij Duurstede en Vianen
Om de terugkeer van dat stadsrechten-boek te vieren, staan van oktober 2015 tot en met mei 2016 allerlei activiteiten op het programma. Niet alleen in Wijk bij Duurstede maar ook in Rhenen en Vianen. Op 13 oktober start in Museum Het Rondeel in Rhenen de tentoonstelling Toen Rhenen stadsrechten kreeg

 

De activiteiten worden georganiseerd door het Regionaal Historische Centrum Zuidoost Utrecht, de drie plaatselijke musea en drie historische verenigingen uit de regio.

 

Meer informatie over de organisatie en de verschillende activiteiten is te vinden op de website 3 keer stadsrechten

 

Bron: UtrechtAltijd.nl