STRIPBOEK DE HALSDOEK VAN CUNERA

Overzicht

Datum: 15 april 2015

Elf striptekenaars en een fotograaf verbonden aan Uitgeverij De Inktpot in Utrecht maken een stripboek over de middeleeuwse Rhenense Cuneralegende. Projectbegeleider en initiator is Katrijn Kuypers. Zij werkt samen met de uitgeverij aan stripboeken over de geschiedenis van Utrecht.

 

Het stripboek ‘De Halsdoek van Cunera’ wordt op de Cuneradag 13 juni aangeboden aan burgemeester Hans van der Pas. Dan vindt de presentatie plaats in de Cunerakerk met een speciaal programma, waarbij de striptekenaars aanwezig zullen zijn.

 

De historische Cunera
Katrijn Kuypers schreef de verhaallijn voor het stripboek. Basis daarvoor vormt het boek Dat Leven van Kunera uit 1515, waarvan één deel nog maar bestaat. In 1902 gaf een uitgever er een reprint van uit. Die kon ze aanschaffen. Leidraad is ook een artikel van Marijke Carasso-Kok uit 2001: ‘Cunera van Rhenen tussen legende en werkelijkheid’.

 

historici-stripboek-3

 

‘De Halsdoek van Cunera’ wordt een boek dat in meerdere verhalen de ‘historische’ Cunera belicht. Een klankbordgroep van historici, gespecialiseerd in de middeleeuwen, controleert de striptekeningen op geschiedkundige onrechtmatigheden.

 

Crowdfunding
Dankzij een financiële bijdrage van diverse fondsen zijn de tekenaars voor tweederde uit de kosten. Binnenkort start ook een crowdfunding actie voor het stripboek ‘De Halsdoek van Cunera’ op voordekunst.nl, een website om kunstprojecten financieel te ondersteunen. Over donaties kan contact worden opgenomen met Katrijn Kuypers.

 

Volg de ontwikkelingen op Facebook: De Halsdoek van Cunera

 

Bron: Rhenense Betuwse Courant

 

Fotocredits: Katrijn Kuypers, Martin Brink/Wegener Media