HERSTEL PREHISTORISCHE GRAFHEUVELS

Overzicht

Datum: 13 december 2014

Utrechts Landschap is gestart met het herstellen van de prehistorische grafheuvels in het natuurgebied Plantage Willem III bij Elst. De grafheuvels vormen een belangrijk cultureel erfgoed, dat de Stichting Het Utrechts Landschap wil beschermen.

 

De grafheuvels zijn door de tijd heen onderhevig aan de invloed van weer en wind. Het is daarom nodig ze periodiek op te knappen. De heuvels worden vrijgemaakt van bomen en struiken en gaten en verzakkingen worden opgevuld. De aannemer gebruikt daarbij een minigraver en werkt onder begeleiding van een archeoloog. Afhankelijk van het weer is het werk eind januari klaar.

 

De werkzaamheden zijn mogelijk dankzij de provincie Utrecht en Landschap Erfgoed Utrecht. Vorige week is het herstel afgerond van de voorbeeldgrafheuvel bij ’t Berghuis in het Amerongse Bos. Daar is een informatiepaneel geplaatst, waarop u kunt lezen over de geschiedenis en opbouw van grafheuvels.

 

Bron: www.utrechtslandschap.nl

 

Grafheuvels
Wie wel eens heeft gewandeld in de natuur tussen Rhenen en Elst moet ze haast wel eens gezien hebben: grafheuvels. Bekijk dit filmpje uit de serie Het verleden van Utrecht.