Search Engine Optimization

Watte??!! Oke, zoekmachine optimalisatie dan; afgekort tot SEO, dat dan weer wel… Misschien heeft u de term al eens voorbij horen komen. Als webmaster van Cultuurplatform Rhenen probeer ik daar steeds meer aandacht aan te besteden. En dat heeft een reden. Search Engine Optimization is zeer belangrijk voor de ranking in zoekmachines als Google. Met andere woorden het vindbaar maken van uw website of activiteit.

Hoe het werkt
Regelmatig krijg ik met plezier teksten aangeboden met het verzoek deze, vergezeld van een foto, op de website te plaatsen. En hoewel het steeds beter gaat, zijn ze vaak nog te kort voor een goede SEO. Daarnaast zijn ze meestal geschreven op een wijze die wel werkt voor de krant, maar niet voor een website. Hoe Search Engine Optimization werkt probeer ik hieronder uit te leggen.

Een zoekmachine maakt gebruik van een bot (afgeleid van robot). Bots zijn in feite scripts (stukjes programmacode) die in dit geval specifieke geval niets anders doen dan het internet afzoeken (crawling) naar content, d.w.z. tekst, afbeeldingen, etc. Deze content wordt in enorme databases opgeslagen en aan elkaar gekoppeld, zgn. gerelateerde data. Wie bijvoorbeeld de zoekopdracht (query) concert Rhenen invoert, zal bij een goede Search Engine Optimization de uitkomst bovenaan de lijst vinden.

Overigens moet wel de kanttekening worden gemaakt dat bij bijvoorbeeld Google mogelijkheden bestaan om tegen betaling hoger in de ranking te komen. Eigenlijk gaat het daarbij gewoon om een advertentie, net als in het huis-aan-huis blad.

Cultuur in Rhenen - Search Engine Optimization - SEO

Een SEO vriendelijk inhoud
Heel belangrijk is relevantie. Dat begint al met de titel. Zorg er daarbij voor dat deze tussen de 50 en 70 tekens lang is. Zoekwoorden in de titel is bij een zoekmachine als Google taboe. Denk daarbij aan Gratis activiteit voor kinderen. Gratis en activiteit zijn in dit geval zoekwoorden. Beter is Boetseercursus voor kinderen bij De Knedertjes Rhenen.

De titel hierboven heeft, binnen dit voorbeeld, nog een ander gunstig karakter. Hij is namelijk gemakkelijk in de tekst op te nemen, zowel aan het begin en einde, als in het midden van een zin. Hoofdlettergebruik is hierbij niet van belang. Schrijf de tekst dus zo dat de titel een aantal keer voorkomt en laat deze in ieder geval in de eerste alinea terugkomen. Overdrijf echter niet.

Een goede SEO tekst is prikkelend geschreven en bestaat bovendien uit minimaal 300 woorden. Bij kortere teksten gaat dit ten koste van de Search Engine Optimization, dus de vindbaarheid. In het geval van de site van Cultuurplatform Rhenen gaat het om de inhoudelijke informatie. Adres-/contactgegevens, datum, begin- en eindtijd, kosten voor deelname of inkom tellen hierbij niet mee. U weet wat u organiseert en kunt daarbij helemaal losgaan bij het delen van de passie m.b.t. uw evenement. Aanvullen met een biografie van u(w organisatie) mag ook.

Zorg voor minimaal twee foto’s: 1 voor de banner-/overzichtsfoto en 1 voor de tekst. De afbeeldingen worden voor publicatie geoptimaliseerd voor de zoekmachines. Het gaat daarbij om de zgn. naamconventie. Zoekmachines indexeren namelijk ook de titels van afbeeldingen. IMG_3555.jpg komt vaker voor op het internet dan Cursus in Rhenen – Boetseercursus voor kinderen bij De Knedertjes Rhenen, waardoor bij het eerstgenoemde de SEO ranking lager uitpakt.

Indien u wenst dat er een slide meeloopt op de homepage dient deze minimaal 1920 pixels breed te zijn. Dit is ook de gewenste breedte voor overig fotomateriaal. Staande (portrait) foto’s zijn om technische redenen in veel gevallen onbruikbaar.

Tip! Laat uw organisatie als deelnemer opnemen in onze lijst. Met linkbuilding op relevante websites (bv. rhenen.startpagina.nl) bent u ook beter vindbaar.

Alles op een rijtje
Samengevat zijn de spelregels voor een goede SEO:

  • Geef de activiteit altijd een relevante naam/titel.
  • Schrijf de tekst zo dat de naam van de activiteit een aantal keren wordt genoemd.
  • Zorg dat de tekst minimaal 300 woorden bevat.
  • Zorg voor minimaal twee foto’s (het liefst 1920 px breed)

Deze uitleg kan ook nuttig zijn voor uw eigen website of die van uw vereniging. Doe er vooral uw voordeel mee.

Voor eventuele vragen kunt u een mail sturen naar de webmaster. Het e-mailadres vindt op de contactpagina. In de sidebar is een screenshot van een goede SEO te bewonderen (klik om te vergroten).

Oja, heeft u gezien hoe vaak de titel in de tekst voorkomt?