SCHOLENPROJECT SLAG OM DE GREBBEBERG

Overzicht

Datum: 7 februari 2015

Hoe laat je de jeugd nadenken over het feit dat vrede niet vanzelfsprekend is en niet vanzelf komt? De Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen heeft daarvoor een scholenproject ontwikkeld. Het project vormt een onderdeel van de herdenking 75 jaar Slag om de Grebbeberg.

 

Ruim 550 leerlingen uit de groepen 7 en 8 van basisscholen uit Rhenen, Elst en Achterberg hebben een bezoek gebracht aan gemeentemuseum Het Rondeel en de Historische Vereniging. In museum Het Rondeel doorliepen de leerlingen aan de hand van vragen, raadsels en opdrachten de tentoonstelling Met het oog op de ernst der tijden.

 

Meidagen 1940
In De Commanderij, de thuisbasis van de historische vereniging, kregen de leerlingen uitleg over wat er in de meidagen van 1940 op de Grebbeberg is gebeurd. Ook mochten zij kijken naar een paar korte filmpjes over de mobilisatie en evacuatie in die periode. Beeldmateriaal vertelde over de indrukwekkende ontruiming van Ouwehands Dierenpark.

 

dvd_interview_ben_brus_grebbeberg_2014

 

Een klein stukje interview met de heer Ben Brus, die als militair op de Grebbeberg gevochten heeft voor onze vrijheid, werd getoond. Ben Brus is een van de weinige nog levende oud-strijders. Het interview met de heer Brus is op DVD uitgebracht. De DVD is gratis verkrijgbaar bij de VVV, de bibliotheek, het gemeentehuis, hotel ‘t Paviljoen en een aantal winkels in Rhenen.

 

Tussen 27 januari en 28 maart brengen de leerlingen een bezoek aan de expositie Negen maanden mobilisatie. Burger en militair in 25 voorwerpen verenigd in Museum Het Rondeel.

 

Werkstukken
Op school werken de leerlingen aan een werkstuk over mobilisatie en evacuatie. Zij zullen laten zien hoe je emoties kunt uitbeelden, soms ook tegenstrijdige emoties zoals angst en ontspanning, of onzekerheid en gezelligheid. Dat kan in allerlei vormen. Wat te denken van een lied, kostuums, een krant, een beeld?

 

De jury, met burgemeester Hans van der Pas als voorzitter, beoordeelt de werkstukken ook op creatieve en originele verwerking van emoties. Op 17 april tijdens het soldatenfeest Music for the soldiers horen we wie de winnaars van de mooiste werkstukken zijn.