RONDLEIDING WEDEROPBOUW VAN RHENEN

Overzicht

Datum: 26 september 2015

Op initiatief van fractievoorzitter Willy Hoorn van D’66 is op 26 september een rondleiding over de wederopbouw van Rhenen voor B&W, gemeenteraadsleden en genodigden georganiseerd. Onder leiding van ir. Harm Post van de Stichting Wederopbouwarchitectuur Renkum begaf het gezelschap zich langs architectonische hoogtepunten in de stijl van de Delftse school.

 

Stedenbouwkundige ir. C. Poureoyen
Voortvarend ging Rhenen aan de slag om de schade te herstellen die aan het begin van de oorlog in 1940 was ontstaan door de felle gevechten met de Duitsers rond de Grebbeberg. De uitgangspunten van de wederopbouwplannen van stedenbouwkundige ir. Cees Pouderoyen (1912-1993) van meer groen en ruimte voor het verkeer zijn typisch voor de wederopbouwtijd.

 

Het traditionele karakter van de wederopgebouwde binnenstad van Rhenen in de stijl van de Delftse School is grotendeels bewaard gebleven: individuele panden in een traditionele architectuurstijl, uitgevoerd in traditionele materialen.

 

Gratis brochure
De binnenstad van Rhenen is door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aangemerkt als één van de dertig wederopbouwgebieden van nationale betekenis. Over de wederopbouw van Rhenen is een brochure samengesteld. De publicatie ‘Rhenen binnenstad, een wederopbouwgebied van nationaal belang’ is gratis beschikbaar en hier te bestellen of te downloaden.