Rhenen op de Kaart verlengd t/m 2 maart

Overzicht

Datum: 17 januari 2019

De eerste tentoonstelling van het nieuwe Stadsmuseum Rhenen wordt verlengd. Publiek kan de expositie ‘Rhenen op de Kaart – De kaartencollectie van Henk Deys’ nog bekijken tot en met 2 maart 2019. Daarmee biedt het museum de bezoekers die afkomen op gloednieuwe presentatie over de geschiedenis van Rhenen een aantrekkelijk extraatje. Met de Museumkaart, die het museum sinds 1 januari accepteert, trekt het museum veel herhaalbezoek voor de expositie.

 

De expo was aanvankelijk geprogrammeerd tot medio januari 2019. Deze was te zien vanaf september, toen het eerste deel van het Stadsmuseum Rhenen open ging. Het Stadsmuseum Rhenen werd compleet geopend op 19 december 2018.

 

‘Achter iedere kaart zit een verhaal’
‘Rhenen op de Kaart’ toont 50 bijzondere kaarten uit de collectie van de Rhenense verzamelaar en kenner Henk Deys. Hij wil iedereen de ogen openen voor de schoonheid en de zeggingskracht ervan: ‘Achter iedere kaart zit een verhaal. Op militaire kaarten moest bijvoorbeeld geheime informatie staan, maar hoever ga je daarin? Hoe maakte men vroeger kaarten, toen er nog geen vliegtuigen waren om een landschap van boven te bezien?’ Bezoekers staan oog in oog met historische rivier- en waterstaatkaarten, militaire kaarten, kaarten van Rhenen als stad aan de rivier, maar ook provinciekaarten. Sommige prachtig versierd – denk aan de kaarten van Blaeu, Cruquius en Conrad. Sommige meer technisch, zoals oude kadasterkaarten.

 

 

Samenwerking
Het Stadsmuseum Rhenen organiseert ‘Rhenen op de Kaart – De kaartencollectie van Henk Deys’ in samenwerking met het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht (RHCZOU) in Wijk bij Duurstede. De tentoonstelling is een ode aan Henk Deys, die de stad Rhenen met zijn lezingen, publicaties en voorzitterschap van de Historische Vereniging Oudheidkamer Oud Rhenen en omgeving zo nadrukkelijk heeft verrijkt. De 86-jarige Deys heeft zijn unieke collectie van zo’n 1200 kaarten en boeken enige jaren geleden aan de Vrienden van het RHCZOU geschonken. Op 7 september droegen de Vrienden de collectie over aan het RHCZOU. Alle kaarten en boeken van Deys zijn in te zien via www.rhczuidoostutrecht.nl en in de studiezaal van het RHCZOU. Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide brochure (voor € 6,= te koop in de museumwinkel).

 

Stadsmuseum als ontmoetingsplek
Het Stadsmuseum Rhenen is de opvolger van het gemeentelijk Museum Het Rondeel, en krijgt jaarlijks een subsidie van de gemeente Rhenen. Het Stadsmuseum met daarin de VVV, is bedoeld als een stevige impuls voor het culturele en toeristische klimaat in Rhenen.

 

Stadsmuseum Rhenen is geopend van dinsdag t/m zaterdag, van 10:00 tot 16:00 uur. U vindt het aan Markt 20 (ingang Kerkstraat) in Rhenen. Voor meer informatie kunt u bellen naar (0317) 61 20 77 of mailen naar info@stadsmuseumrhenen.nl.

 

Foto’s: © Winfried Leeman