Open Monumentendag Rhenen

Op zaterdag 8 september vindt in Rhenen Open Monumentendag 2018 plaats. Het landelijk thema voor dit jaar is In Europa. Hiermee wordt aangesloten bij Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Nederland vormt, samen met 50 andere landen het kleine doch diverse continent. Die diversiteit uit zich in landen,  volkeren, talen en religies. Tegenwoordig reikt de identiteit tot ver buiten dit deel van het noordelijk halfrond. Europa scheidt (Europese Unie), maar verbindt ook, bijvoorbeeld op het culturele vlak. En juist dat is waar het op Open Monumentendag over gaat: cultuur.

In 2017 was Open Monumentendag kleinschaliger, omdat een aantal monumenten – waaronder de Cuneratoren – werd gerestaureerd. Daarom wordt deze editie weer als vanouds. Uiteraard zijn gidsen van het Cuneragilde tijdens Open Monumentendag aanwezig voor het geven van rondleidingen op de toren en in de kerk. Zoals gebruikelijk vaart het voetveer tussen Lienden en Rhenen en zijn er wandelingen beschikbaar van het VVV. Ook Museum Het Rondeel opent zijn deuren voor het bezoeken van een expositie. De bovenste verdieping is dan nog niet voor publiek toegankelijk.

Evenement in Rhenen - Open Monumentendag

Voorafgaand aan Open Monumentendag is er op vrijdag 7 september een klassendag, waarop diverse rondleidingen worden gegeven aan leerlingen van de basisscholen die zich daarvoor hebben aangemeld. Zij brengen deze dag ook een bezoek aan het nieuwe Stadsmuseum, waar in de kelders een spannend verhaal zal worden verteld.

Kleurrijk Rhenen 2018
Naast Open Monumentendag vindt op 8 september ook Kleurrijk Rhenen 2018 plaats. Deze dag staat bol van de activiteiten. Burgemeester Hans van der Pas zal de officiële opening verrichten om 11:00 uur in de Cunerakerk, waar 16 kunstenaars, een speciaal voor deze dag, gemaakt kunstwerk exposeren met als thema Via Rhenen. Tijdens dit evenement in het Museumkwartier vinden diverse activiteiten plaats, waarvan hier het programma te vinden is. Open Monumentendag en Kleurrijk Rhenen 2018 vormen tevens de opening van het cultureel seizoen 2018 – 2019.