Open Monumentendag Rhenen 2018

Overzicht

Datum: 12 augustus 2018

Op zaterdag 8 september doen ook Rhenen en Elst mee aan Open Monumentendag Rhenen 2018. Het thema “In Europa”.  De monumenten van Rhenen zoals de Cuneratoren, de Cunerakerk, het Oude Raadhuis, de Stadsmuur en de Binnenmolen vertellen het verhaal van de geschiedenis van deze stad aan de Nederrijn. Een geschiedenis over de rol van Rhenen als grensplaats tussen het Gelre en het Bisdom Utrecht aan de route van Utrecht naar de rest van Europa maar ook de geschiedenis van Rhenen als bedevaartsplaats, waar mensen uit heel Europa naar toe kwamen vanwege  de relieken van de heilige Cunera die hier waren. Ook in Elst tonen monumenten als Korenmolen ’t Wissel, de Hervormde Kerk aan de Rijksstraatweg en de oude Algemene Begraafplaats een stuk geschiedenis van Elst. Met Open Monumentendag Rhenen 2018 wordt uiteraard de gemeente Rhenen bedoeld en niet enkel de stad.

 

Op Open Monumentendag Rhenen 2018 exposeert in de Cunerakerk een aantal Rhenense kunstenaars  met werk dat speciaal voor het thema “Cunera in Europa” is ontwikkeld. In het Oude Raadhuis aan de Markt wordt in het nieuwe Stadsmuseum Rhenen de tentoonstelling ‘Rhenen op de kaart – De kaartencollectie van Henk Deys’ gepresenteerd; deze past binnen het thema.

 

Tijdens de Open Monumentendag Rhenen 2018 zijn de Cunerakerk, Cuneratoren, de Binnenmolen (boven aan de Molenstraat) en het Oude Raadhuis aan de Markt opengesteld voor publiek. Verder vindt om 10:15 uur de herplaatsing plaats van de gevelsteen van het Koningshuis bij het pand de Koningskamer (hoek van de Torenstraat en de Frederik v.d. Paltshof). Om 11:00 uur wordt Open Monumentendag 2018 officieel geopend door Burgemeester Hans van der Pas.

 

Openingstijden van monumenten

 

Rhenen

 

 

* Elk heel uur beklimming. Gratis kaarten verkrijgbaar in de kerk.

 

Open Monumentendag Rhenen 2018 - Zicht op Cunerakerk door dakraam Oude Raadhuis

 

In Elst

 

 

* Rondleiding om 11:00 en 14:00 uur.

 

Open Monumentendag Rhenen 2018 - Monument in Elst - Hervormde Kerk

 

Naast Open Monumentendag 2018 vindt op 8 september ook het straatfestival Kleurrijk Rhenen 2018 plaats. Klik hier voor het programma.