THEMA OPEN MONUMENTENDAG KUNST & AMBACHT

Overzicht

Datum: 6 september 2015

De achtentwintigste editie van de Nationale Open Monumentendag wordt dit jaar gehouden op 12 september. De gemeente Rhenen stelt haar monumentale gebouwen open, zoals de Cunerakerk, inclusief een beklimming van de toren, het oude Raadhuis, het museum, maar ook particuliere bezittingen zoals de Korenmolen zijn die dag gratis te bezichtigen.

 

Met betrekking tot het thema Kunst en Ambacht wordt een aantal ambachtelijke beroepen gedemonstreerd. Meintje Pieters laat u in de hal van het Oude Raadhuis aan de Markt kennismaken met de kunst van het boekbinden. Daar kunt u ook getuige zijn van de officiële ingebruikname van het virtuele Paleis Het Koningshuis, een mooie combinatie van moderne techniek en oude historie.

 

Het oude Koningshuis, o.a. bewoond door Frederik van der Palts, kunt u in volle omvang bewonderen via een PC animatie. U wordt om en door het paleis geleid, waar alles tot in detail virtueel is nagebouwd. Daarnaast is er een expositie in het Oude Raadhuis van de kunstenaars van Zideris. In de Cunerakerk toont Jan Blaas handgereedschappen uit de achttiende en negentiende eeuw.

 

Elisabethplantsoen
Aan het Koningin Elisabethplantsoen worden meerdere ambachten gedemonstreerd, zoals het restaureren van schilderwerk, het ouderwetse smeden, ambachtelijk timmerwerk, tin gieten, het maken van glas in lood, sigaren, zinkwerk en keramiek en worden paarden beslagen. Ook kunt u genieten van een ouderwetse muziekbelevenis. Een met de hand gedraaid orgel speelt die dag op verschillende locaties ouderwets leuke deuntjes, waarbij meegezongen en gedanst mag worden.

 

Hof van Rhenen Taxatiemiddag Kunst & Curiosa
In de Hof van Rhenen wordt een taxatiemiddag gehouden. Vanaf 12.00 uur bent u welkom om mogelijk waardevolle bezittingen te laten taxeren. Twee professionele taxateurs van Kunsthandel Art Dumay uit Nuenen maken uw droom waar of helpen u daar uit. Heeft u een waardevol kunstwerk in bezit of blijkt het object alleen maar sentimentele waarde te hebben?

 

Kinderen
Voor de kinderen is van alles en nog wat te beleven. In het museum Het Rondeel kunnen zij kennismaken met de omgangsvormen en tafelmanieren in de middeleeuwen. Twee jonkvrouwen van het educatief historisch genootschap ‘Geleerd ende Ghenoten’ laten de jeugd op middeleeuwse wijze koek versieren met ingrediënten uit die tijd, terwijl de jonkvrouwen hun vertellen over hoe het er toen aan toe ging. Elke half uur vanaf 13.30 uur is er voor verschillende leeftijdsgroepen een sessie georganiseerd. Voor deze indeling moet u onderstaande website raadplegen. Op de Markt kunnen spelletjes uit de zeventiende eeuw gespeeld worden.

 

Slotconcert Open Monumentendag
Open Monumentendag wordt afgesloten met het concert ‘Kerken, Kroegen & Kastelen’ van muziekensemble Combattimento om 20.15 uur in de Cunerakerk. Energiek, vurig, stijlbewust: zo kan men de speelstijl van Combattimento omschrijven. Het op een levendige en toegankelijke manier presenteren van bekende en onbekende werken uit de Barok: dat is het grote doel.
Toegangsprijzen: € 22 | CJP/Student € 12 | Jongeren t/m 18 jaar gratis, info en kaarten bestellen: klassiekaanderijn.nl

 

Programma
Lees meer over het programma in de folder die huis aan huis wordt verspreid of download Programma Open Monumentendag 2015 Rhenen.

 

Meer informatie via VVV Rhenen, Markt 20, Rhenen, telefoon 0317-612333 of via www.openmonumentendag.nl, volg ons op twitter: @OMD-Rhenen.

 

Op Monumentendag zelf bent u van harte welkom bij de kraam van Open Monumentendag in het Koningin Elisabethplantsoen.

 

Locatie
Centrum van Rhenen

 

Tijden
12 september 11.00-17.00 uur

 

Toegangsprijs
Vrij entree

 

Logo OMD met rabo_2013

 

Fotocredits: Max Timons