OMD Klassendag 2019 succesvol

Overzicht

Datum: 23 september 2019

Op 13 oktober vond bij scholen binnen de gemeente Rhenen de OMd Klassendag 2019 plaats. In 2018 werd voor de eerste keer een Klassendag georganiseerd op de vrijdag voor Open Monumentendag. Dit jaar vond de tweede editie plaats en meer dan 250 leerlingen van groep 7 en 8  uit Rhenen, Elst en Achterberg konden kennismaken met een aantal monumenten in Rhenen.

 

Het thema van de Open Monumentendag van dit jaar was “Plekken van Plezier”.  Rhenen was ooit niet alleen een strategisch stadje qua ligging, maar was ook bekend vanwege de jaarlijkse Cuneradagen waarbij soms wel 10000 pelgrims  het kleine stadje met haar 800 inwoners bezochten. Het was dan een drukte van belang met missen en nachtelijke processies.

 

Tijdens de OMd Klassendag 2019 hebben de kinderen onder leiding van gidsen van het Cuneragilde, verdeeld in groepjes, de Cuneratoren een stukje beklommen en gewandeld langs de oude stadsmuur. Via de Binnenmolen en de Grutterstraat kregen  de kinderen een mooi beeld van hoe Rhenen er vroeger moet hebben uitgezien.

 

Educatie in Rhenen - OMd Klassendag 2019 succesvol

 

Tot slot werd  een bezoek gebracht aan  het stadsmuseum waar de kinderen  een prachtige vertelling kregen door een aantal leden van Vertelkring Eva Luna. De Cunera-legende werd zo spannend verteld dat je een speld kon horen vallen in wat vroeger de trouwzaal van het Raadhuis was. Na afloop van de vertelling hebben de kinderen een klein rondje gemaakt door het museum en het bijzondere houten beeld van Cunera gezien en een afbeelding van een oud schilderij van een belegering van Rhenen. Bij het verlaten van het museum kregen alle kinderen als aandenken  een kleine button met de afbeelding van het Rhenense pelgrimsteken.

 

De OMd Klassendag 2019 was zeer geslaagd. De vrijwilligers van het Cuneragilde en het museum waren enthousiast maar vooral de kinderen waren verrast door de mooie verhalen en zijn op plekken geweest waar je anders niet zo snel komt.

 

Meer info over de OMd Klassendag is te zien in de onderstaande video.

 

Foto’s: © Dineke Jansen