NIEUW BOEK SLAG OM DE GREBBEBERG

Overzicht

Datum: 8 februari 2015

Op 6 maart verschijnt het boek De Slag om de Grebbeberg. Strijd om Wageningen en Rhenen in mei 1940 bij Uitgeverij Matrijs in Utrecht. Aan de hand van meer dan 330 foto’s wordt de lezer meegenomen van de mobilisatietijd in augustus 1939 naar de meidagen 1940 en de verwoesting die achterbleef, met in de hoofdrol de Nederlandse soldaten.

 

Het boek is een samenwerking met Stichting De Greb. De bestuursleden Rutger Bol en Joost Bruinsma hebben recent met name Duits beeldmateriaal verworven dat in Rhenen en Wageningen tussen 10 en 14 mei 1940 gemaakt werd.

 

De Nederlandse militairen maakten geen foto’s gedurende het heetst van de strijd. Hoe anders gingen hun tegenstanders te werk. Veel van de Duitse militairen droegen een eenvoudige camera met zich mee. Ook tijdens de meidagen maakten zij foto’s, die uiteindelijk door hen thuis in Duitsland in privé-albums werden bewaard. Pas recent – nu de makers van deze foto’s zijn overleden – komen deze beelden beschikbaar.

 

Voor het eerst kan de Slag om de Grebbeberg in alle fasen door middel van foto’s gepresenteerd worden. Met unieke beelden van de strijd zelf, gezien door Duitse ogen te midden van Duitse soldaten die de opdracht hadden de Nederlandse tegenstanders zo snel mogelijk op de knieën te dwingen.

 

Het boek is bij Uitgeverij Matrijs te bestellen voor € 29,95 inclusief verzendkosten.

 

Lees in dit artikel meer over de totstandkoming van het boek ‘Slag om de Grebbeberg’.