Monument in Rhenen: Stadsmuur

Zowel aan de zuidoost kant van de “benedenstad” als in het noorden van de binnenstad, onder de molen, bevinden zich nog grote delen van de oorspronkelijke stadsmuur. Door de strategische ligging van Rhenen aan de weg van Keulen naar Utrecht tussen de heuvelrug en de Neder-Rijn, was Rhenen een belangrijke grensplaats tussen het bisdom Utrecht en het hertogdom Gelre. Menige moment van strijd heeft zich binnen de muren van de stad afgespeeld. Vandaar dat de bisschop van Utrecht, Rhenen stadsrechten gaf, waardoor er ook stadsmuren gebouwd mochten worden.

De muur aan de zuidzijde, bij het Keldermanspad, lag aan de “natte doelen”. Via een zijarm van de rivier stroomde er water langs deze muur. Door de grote hoogteverschillen kon er aan de noordkant geen slotgracht worden gegraven. Hier lagen daarom de zogenaamde “droge doelen”. De muren waren op die plek ook veel hoger dan aan de zuidzijde.

Monument in Rhenen - Stadsmuur met stenen tafel aan de zijde van de Herenstraat

Na de oorlog is de stadsmuur aan de zuidzijde weer grotendeels gerestaureerd. De muur begint op de hoek van het Koningshof en Frederik van de Paltshof, tegenover het restaurant “De Koning van Denemarken”. Op deze plaats stond vroeger de grote Westpoort van de stad. De muur loopt door het “Toorenhuis”, een pand dat in 1950 op één van de bastions van de stadsmuur is gebouwd, langs het balkon van het Koningshof, via de Doelenwal naar de Rijnstraat.

Op de hoek van de Rijnstraat en de Doelenwal stond tot in de 18e eeuw nog de zogenaamde Rijnpoort. Langs het Keldermanspad is de muur nog te volgen tot aan het bastion aan de Herenstraat. Vanaf het parkeerterrein aan de Buitenomme is nog goed te zien hoe massief en hoog de stadsmuren waren. Bij dit bastion stond de derde en laatste stadspoort van Rhenen, de zogenaamde “Bergpoort”.

De stadsmuur is te vinden aan de Herenstraat t.o.v. nr. 47 (Restaurant Het Oude Gemeentehuis)

Klik hier voor het fotoalbum (opent in een nieuwe tab) of hier om terug te keren naar de hoofdpagina.