Monument in Rhenen: Cuneratoren

Het meest markante monument van Rhenen is onmiskenbaar de Cuneratoren.  Voor iedereen herkenbaar en al van verre zichtbaar. Bij helder weer is de Cuneratoren vanuit het westen te zien vanaf de Domtoren in Utrecht.  Ook vanuit het zuiden en Zuidoosten is de toren al van grote afstand te herkennen. In de negentiende eeuw opperde een schrijver: “Rhenen is bijna een toren, met een stadje er onder”.

De geschiedenis van de toren gaat terug tot het einde van de 15e eeuw. Veel pelgrims gingen op bedevaart naar Rhenen ter ere van de heilige Cunera. Met het geld dat met pelgrimstochten werd verdiend kon niet alleen de kerk worden vergroot, maar eveneens deze toren worden gebouw. De Cuneratoren behoort samen met de Domtoren in Utrecht en de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort tot de belangrijkste kerktorens uit deze tijd. Ze zijn in dezelfde periode en mogelijk ook door dezelfde bouwmeester gebouwd. Voor die periode is de toren in een relatief korte tijd gebouwd.  In 1492 werd gestart met de bouw en in 1522 was deze klaar. Dus voor de hele bouw van deze imposante toren was slechts dertig jaar nodig.

De Cuneratoren is 82 meter hoog en heeft drie geledingen. De onderste geleding heeft een vierkante vorm en is voornamelijk uit baksteen opgetrokken. De tweede geleding, ook met een vierkante vorm, is opgetrokken uit natuursteen. Vroeger bevond de klokkenstoel van het carillon zich op deze etage. Na de restauratie aan het  begin van de 20e eeuw heeft men ervoor gekozen om het carillon op de derde etage (geleding) te plaatsen. Deze derde geleding is achtzijdig en opgetrokken uit natuursteen.

Monumenten in Rhenen - Cuneratoren

Tussen 2013 en 2017 is de toren opnieuw gerestaureerd. In deze periode heeft de toren volledig in de steigers gestaan, zijn alle slechte delen natuursteen vervangen, waaronder ook een groot aantal ornamenten, en is het metselwerk opnieuw gevoegd. De eerste grote restauratie van de toren vond plaats in het begin van de 20e eeuw. Dit gebeurde onder leiding van de rijksbouwmeester, Pierre Cuypers, onder meer bekend als architect van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. De restauratie was noodzakelijk door een grote brand die in 1896 in de toren ontstond. In 1938 sloeg het noodlot weer toe: door een grote brand op de zolder van de kerk, raakte ook de toren zwaar beschadigd.

Toen in 1945 de restauratie praktisch afgerond was, werd op 24 april, twee weken voor de bevrijding, de toren getroffen door Britse bommenwerpers. De spits van de toren belandde hierdoor op de kerk, met desastreuze gevolgen. Pas in 1976, met de plaatsing van de twaalf heiligenbeelden werd de restauratie door de oorlogsschade afgesloten.

In de zomerperiode zijn er torenbeklimmingen op woensdag t/m zaterdag om 14.30 uur. De Cuneratoren werd in de periode 1492-1531 gebouwd. Tijdens de beklimming van de 82 meter hoge toren via een 298 treden tellende wenteltrap, vertelt de torengids u op iedere verdieping (trans) allerlei interessante zaken over de bouw, de beelden, de klokken en bijzondere gebeurtenissen uit het verleden. Boven aangekomen kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de stad en de Betuwe. Bij extreem helder weer kunt u zelfs Den Bosch, Nijmegen en Utrecht zien liggen.

Informatie voor bezoekers

Adres Cuneratoren: Kerkplein 1

Duur beklimming: ongeveer 1 uur

Maximale groepsgrootte: 20 personen

Toegang: € 3,= per persoon*

Kaartjes voor de torenbeklimming zijn te koop bij:
Stadsmuseum Rhenen
Markt 20
NL-3911 LJ Rhenen
+31 317 61 20 77

* Een kaartje voor de torenbeklimming is tevens geldig als toegangsbewijs voor het museum.

Tijdens Koningsdag en Open Monumentendag (2e zaterdag in september) zijn er meerdere (gratis) torenbeklimmingen per dag.

Klik hier voor het fotoalbum (opent in nieuwe tab) of hier om terug te keren naar de hoofdpagina.