Monument in Rhenen: Binnenmolen

Aan de noordkant van de stad, boven aan de Molenstraat, staat de Rhenense Binnenmolen, de Binnenmolen dankt zijn naam aan het feit dat deze binnen de stadsmuren van Rhenen stond. Al vanaf 1571 staat op deze plek een korenmolen. In dat jaar verleende Philips de II aan Rhenen een vergunning voor het in gebruik nemen van een molen. In die tijd stond hier een zogenaamde houten standerdmolen; het in die tijd meest gebruikte type korenmolen.

In de 18e eeuw kwam de molen in handen van particulieren en na driehonderd jaar werd in 1893 de standerdmolen vervangen door de huidige, in die tijd veel modernere, stellingmolen. In de balken van de huidige molen zitten nog onderdelen van de oude standerdmolen verwerkt.

Monument in Rhenen - Close-up Binnenmolen

In 1934 werd de molen uit gebruik genomen als werkzame molen en werd de binnenkant grotendeels gesloopt om ruimte te maken voor een café-restaurant met een uitkijktoren in de kap van de molen. De molen bleef tot 1970 in gebruik als café-restaurant onder de naam “De Panorama molen”. In 1970 werd de molen gekocht door de stichting “De Utrechtse Molens” en werd deze gerestaureerd. Het monument wordt bewoond door de vrijwillige molenaar en zijn gezin.

De Binnenmolen bevindt zich aan het Koningin Elisabethplantsoen 3.

Klik hier voor het fotoalbum (opent in nieuwe tab) of hier om terug te keren naar de hoofdpagina.