MEROVINGISCH GRAFVELD ELST-‘T WOUD

Overzicht

Datum: 12 september 2015

Deze rapportage van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed doet verslag van het onderzoek naar het Merovingisch grafveld dat in 1981 per toeval in een nieuwbouwwijk in Elst werd ontdekt.

 

Het gaat om een omvangrijke vindplaats. Tijdens de opgravingswerkzaamheden in de jaren 80 zijn in totaal 260 graven onderzocht. De uitwerking van de gegevens van de opgraving vond plaats tussen 1997 en 2009.

 

Omvangrijk grafveld
Aan het einde van de 5e eeuw n.Chr. zijn overledenen op de zuidflank van de Utrechtse heuvelrug in de omgeving van Elst begraven. In het grafveld dat in gebruik bleef tot in het begin van de 8e eeuw, zijn 4, mogelijk 5 families begraven. Van de doden zijn de meeste gecremeerd. Hun asresten werden in een pot van aardewerk (urn) in de aarde bijgezet. De overige overledenen zijn begraven, meestal in een houten kist.

 

De overledenen kregen vaak voorwerpen mee in hun graf, zoals mantelspelden, maar ook andere sieraden. Denk aan kralenkettingen, wapens en vaatwerk van aardewerk en glas. Het onderzoek in Elst heeft onder meer 1669 kralen van barnsteen en glas opgeleverd.

 

Voor wie
Doel van deze publicatie is niet zo zeer een uitputtende analyse van het grafveld te leveren, maar veeleer de gegevens ervan te ontsluiten en openbaar te maken. Het wetenschappelijk rapport is bestemd voor archeologen en liefhebbers die zich bezighouden met archeologie. Het is op de website van de Rijksdienst gratis te downloaden.

 

Een aantal van de vondsten van het Merovingisch grafveld in Elst-‘t Woud zijn te bekijken op de website van het Provinciaal Archeologisch Depot in Utrecht.

 

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed