MEROVINGISCH GLAS

Overzicht

Datum: 18 maart 2015

“In 1951 werd in Rhenen het grootste, langst gebruikte en mogelijk rijkste grafveld uit de vroege Middeleeuwen opgegraven op de Donderberg. Met ruim 1100 begravingen die te samen meer dan 3000 vondsten opleverde, bestaande uit met edelstenen bezette sierraden, wapens, Romeinse munten, zeldzaam glaswerk en keramiek, is het Rhenense grafveld niet alleen een topvondst van nationaal niveau maar ook één van de rijkste Middeleeuwse grafvelden van Europa.” Citaat uit Eeuwige rust op de Donderberg over de collectie van 3000 voorwerpen, die in bezit is van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

 

Op de afdeling ‘Archeologie van Nederland’ in het Rijksmuseum zijn vele vondsten te bewonderen, waaronder ook die van het middeleeuwse grafveld op de Donderberg. In Google Cultural Institute is het museum virtueel te bezoeken. Kijk voor de afdeling Archeologie op ‘second floor’.

 

Zeldzaam Merovingisch glas
Nog t/m 19 april is een tijdelijke tentoonstelling in het Rijksmuseum te zien van prachtig en zeldzaam Merovingisch glas. In een bijzonder ingerichte zaal ziet u schaaltjes, bakjes, bekers en drinkhoorns uit de Vroege Middeleeuwen, de periode tussen ca. 400 en 700. Ze hebben wonderlijke vormen die kenmerkend zijn voor de Merovingische periode, zoals slurfbeker en buidelbeker.

 

Het glas in deze zaal is voor het grootste deel afkomstig uit de eigen museumcollectie, aangevuld met bruiklenen uit de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (Brussel), het Haags Gemeentemuseum, Centre Céramique (Maastricht) en de Archeologiestichting uit Stein.

 

Video: Annemarieke Willemsen toont slurfbeker
In de video legt conservator dr. Annemarieke Willemsen aan de hand van een in Rhenen gevonden slurfbeker uit, hoe de bekers werden gemaakt. Bovendien demonstreert ze waarvoor een slurfbeker in de Vroege Middeleeuwen werd gebruikt.

 

Annemarieke is conservator van de collectie Nederland Middeleeuwen van het Rijksmuseum van Oudheden en samensteller van de tentoonstelling.

 

(© video: Erik de Goederen, met medewerking van Nationaal Glasmuseum Leerdam | Glasblazerij en glasblazer Marc Barreda)

 

 

Bron: Rijksmuseum van Oudheden Leiden