Marijke Carasso-Kok analyseert Radboud

Overzicht

Datum: 25 mei 2018

In de Cuneralegende wordt de ‘Koning van de Rijn’ ook wel Radboud genoemd (Rhenen heeft een Radboudweg). Radboud is de Frankische benaming van de Friese koning Redbad. ‘Radboud’ zou in de legende (de christin) Cunera mee naar zijn hof in Rhenen hebben genomen, waar hij haar bij zijn afwezigheid de sleutelmacht gaf, de macht om belangrijke beslissingen te nemen, de plaatsvervanger van de koning. Die positie was tot dan toe voorbehouden aan zijn echtgenote (of wat logischer lijkt: zijn moeder, een koningsweduwe, die nu haar macht zag ontglippen en afgedankt werd).

 

Lezing in Rhenen - Marijke Carasso-Kok analyseert Radboud tijdens Cuneradag 2018 in de Cunerakerk - filmposter Redbad

 

De film zal zich weinig gelegen laten liggen aan wat historisch over Redbad (Radboud) bekend is. Waarschijnlijk speelt Cunera er ook geen enkele rol in. Maar om de zaken even in het juiste verband te zien vertelt op Cuneradag historica Marijke Carasso-Kok wat er geschiedkundig wel bekend is over deze heidense ‘Koning van de Rijn’, die in 719 stierf aan een ziekte tijdens een veldtocht tegen de christelijke Franken langs de Rijn voorbij Keulen.

 

In de film van regisseur Roel Reiné (Michiel de Ruyter) en producent Klaas de Jong wordt Redbad (Radboud) gespeeld door Gijs Naber. De rol van diens (christen-) vrouw Frea wordt vertolkt door Loes Haverkort. Belangrijke gastspeler is Jonathan Banks uit de onvolprezen tv-serie Breaking Bad.

 

Redbad is vanaf 28 juni 2018 te zien in de bioscoop. Kijk hieronder naar de trailer. De lezing begint om 16:00 uur.

 

Klik hier voor het programma van Cuneradag 2018 of

 

 

Afbeeldingen en trailer: © Farmhouse Film & TV