Leerlingen in gesprek met veteranen WO II

Overzicht

Datum: 28 oktober 2019

Op 22 oktober zijn 9 leerlingen van basisscholen binnen de gemeente Rhenen in gesprek geweest met veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. Het is voor het laatst dat deze groep Britse oud-gedienden naar Nederland komt om de bevrijding van Venray, 75 jaar geleden, te herdenken. Voor de leerlingen dus een unieke kans om deze oude soldaten te spreken.

 

De leerlingen vonden het dan ook niet erg om dat tijdens hun herfstvakantie te doen en hadden zich prima voorbereid met vragen in het Engels, zowel op papier als op hun telefoon. Enkele leerlingen vonden de tijd zelfs tekort en konden bijna geen afscheid nemen van hun gesprekspartner. John Sleep 98 is de oudste van deze groep en komt al meer dan 30 jaar naar de herdenking op het Britse Oorlogskerkhof en het Norfolk monument in Venray. Hij raakte bij de Loobeek in 1944 ernstig gewond door Duits tankgeschut. Zijn indrukwekkende verhaal werd op camera vastgelegd door Sinvid Mediamakers. In de onderstaande docu van Peel & Maas TV Venray kunt u het John Sleep zelf horen vertellen.

 

 

De groep veteranen heeft in oktober en november 1944 in het Leudal in Noord-Limburg in de buurt van Venray gevochten. Behalve de Duitse tegenstander hadden de Britten ook veel last van de modder en de Duitse mijnen. Uiteindelijk kwam de bevrijding medio november 1944, toen de geallieerde troepen na een taai gevecht de Duitsers terugdreven tot over de Maas.

 

Die soldaten van toen, nu de veteranen, kwamen (sinds 1986) voor de 34ste keer in Rhenen. Het is een vast onderdeel van hun weekprogramma in Venray. Elk jaar brengen ze een bezoek aan het ereveld op de Grebbeberg en daarna volgt de ontvangst met lunch in de Gedachtenishal. En nu dan voor de laatste keer dat de Britse veteranen met familieleden en begeleiders naar Venray komen.

 

De groep veteranen bestond 33 jaar geleden uit 20 personen die in en rond Venray gevochten hebben, nu zijn er nog 6 van de groep over die allemaal boven de 90 jaar zijn. Afgelopen jaar is weer één van de kameraden overleden. John Sleep snijdt dan een prachtig herdenkingskruis dat in de Gedachtenishal aan de herdenkingswand komt te hangen.

 

Nieuws uit Rhenen - Leerlingen in gesprek met veteranen WO II

 

Een kennismaking en een interview met deze stokoude soldaten is een unieke belevenis voor een kind van 10/11 jaar. Ze komen in aanraking met een wereld die ze niet kennen en waar ze ook nooit bij stilgestaan hebben. Oorlog komt dan wel heel dichtbij. Het is goed dat binnen het onderwijs in 2020 weer uitgebreid aandacht besteed wordt aan dan 80 jaar Slag om de Grebbeberg en 75 jaar Bevrijding.

 

Met dank aan Jan Ganzevles van de Gedachteniskerk die deze unieke ontmoeting heeft mogelijk gemaakt voor de jeugd van Rhenen.