Langs de Nederrijn van Harry Stegeman

Overzicht

Datum: 27 januari 2019

Harry Stegeman (in 2018 verkozen tot Z-O-U-T schrijver van het jaar) schreef Langs de Nederrijn. Natuur en cultuur tussen Wageningen en Wijk bij Duurstede. Tijdens Cultureel Café van 16 januari jl. gaf hij hierover een presentatie.

 

Het rivierenland bepaalt bij uitstek het gezicht van ons land. De kalm stromende rivier, de slingerende dijken. De intimiteit van de dorpjes achter de dijk, de kerktorens in de verte. De uiterwaarden, de steenfabrieken, de oude veerhuizen. En daarboven altijd weer die grootse, wisselende luchten.

 

Langs de Nederrijn is een ode aan een stuk onovertroffen rivierenland: dat van de Nederrijn tussen Wageningen en Wijk bij Duurstede. Het beschrijft de rijke natuur, cultuur en ontstaansgeschiedenis van de Nederrijn en het omringende landschap, van Veluwezoom, Gelderse Vallei en Utrechtse Heuvelrug tot Kromme Rijngebied en Betuwe. Elf rijk geïllustreerde hoofdstukken nemen de lezer mee op een ontdekkingstocht langs de rivier. Wat zien we? En wat zien we vandaag niet meer, wat er ooit wel was?

 

 

Vanzelfsprekend is er in Langs de Nederrijn ruim aandacht voor Rhenen en omgeving. Voor de Blauwe Kamer, pièce de résistance van het Nederlands natuurbeleid van de afgelopen jaren. Voor de Grebbelinie uit de achttiende eeuw, die eigenlijk pas in de Tweede Wereldoorlog een (bedenkelijke) rol van betekenis zou gaan spelen. Voor de Grebbeberg, met het miliaire ereveld en Cor Ouwehand, die precies honderd jaar geleden uit Rotterdam naar Rhenen kwam om er een sigarenfabriekje te beginnen. Voor het zomerpaleis van winterkoning Frederik van Bohemen. Voor de verkeersbrug over de Nederrijn, die begon als spoorbrug. En natuurlijk voor het treurige verhaal van Cunera, de mooie koningsdochter uit het Engelse York.

 

Auteur Harry Stegeman, die zelf het merendeel van de foto’s voor Langs de Nederrijn. Natuur en cultuur tussen Wageningen en Wijk bij Duurstede maakte, vertelt vol vuur en met sprekende anekdotes. Hij geeft suggesties voor mooie fietstochten en wandelingen om het landschap van de Nederrijn zelf te ontdekken. Als extra bijlage zijn nog eens zes fietsroutes bijgevoegd.

 

De Nederrijn: goedbeschouwd misschien wel de meest boeiende rivier van Nederland.

 

Langs de Nederrijn. Natuur en cultuur tussen Wageningen en Wijk bij Duurstede is uitgegeven door KNNV Uitgeverij, 2017 (ISBN: 9050115896, 9789050115896)