LANCERING DOEBOEK VREDE & VRIJHEID

Overzicht

Datum: 27 maart 2015

Vrede is net zuurstof, Doeboek helpt kinderen bij besef van vrijheid

 

Woensdag 25 maart zijn in de capitulatiezaal van Hotel de Wereld in Wageningen de eerste exemplaren uitgereikt van het Doeboek Vrede en Vrijheid. Burgemeester Geert van Rumund, voorzitter van de Stuurgroep Bevrijdingstoerisme, ontrolde het Doeboek samen met 18 jonge vredesambassadeurs, leerlingen uit groep 7 of 8 van basisscholen uit de zes bevrijdingsgemeenten Ede, Arnhem, Wageningen, Rhenen, Renkum en Overbetuwe. Dit in aanwezigheid van bestuurlijke vertegenwoordigers van deze zes gemeenten en iedereen die een bijdrage geleverd heeft aan de totstandkoming van het Doeboek.

 

“Vrede is net als zuurstof, je mist het pas als het er niet meer is” gaf presentator Koos Meijerink als metafoor bij de inleiding. Burgemeester van Rumund benadrukte dat we  vrijheid met elkaar en voor elkaar maken en zo voor een veilige samenleving zorgen. Kunstenares Dorien Roggekamp schetste een levendig en indrukwekkend beeld van de creatieve activiteiten die Stichting de Vrolijkheid organiseert voor jonge vluchtelingen afkomstig uit landen waar geweld en onderdrukking tot het dagelijks leven behoren. Onder leiding van Geu Visser en Jan Durk Tuinier, vertegenwoordigers van de Stichting vredeseducatie, gingen de aanwezigen aan de slag met enkele dilemma’s rondom het thema vrijheid, zoals: ‘kun je altijd zeggen wat je vindt?’ en ‘mag je altijd doen waar je zin in hebt?’

 

Besef waarde van vrede en vrijheid
Met het Doeboek kunnen kinderen in de bevrijdingsgeschiedenis duiken aan de hand van foto’s en verhalen, wetenswaardigheden, vragen, puzzels en opdrachten. Het Doeboek draagt bij aan het vergroten van kennis over de historische gebeurtenissen in de regio en het besef over de waarde van vrede en vrijheid nu. De in het Doeboek aangeboden activiteiten zullen niet alleen kinderen enthousiast maken, maar ook vakantiegangers en bezoekers, vaders en moeders en opa’s en oma’s verleiden om mee te gaan naar activiteiten en gedenkplekken in de omgeving. Zoals monumenten, tentoonstellingen, fiets- en wandelroutes. Ook biedt het Doeboek de kans om thuis met (klein)kinderen in gesprek te gaan over de betekenis van vrede en vrijheid.

 

doeboek-vrijheid

 

Voor jongeren, bezoekers en toeristen
Alle kinderen uit de bovenbouw van het basisonderwijs en alle brugklassers in de gemeenten Ede, Arnhem, Wageningen, Rhenen, Renkum en Overbetuwe krijgen via school een exemplaar. Het Doeboek is bovendien verkrijgbaar bij bibliotheken, VVV’s, musea, campings en vakantieparken in de regio.
Het Doeboek is ook voor toeristen interessant, want het verhaal van de oorlog in deze gemeenten komt er aan bod komt onder de thema’s: Stad der Bevrijding, Mei ’40 op de Grebbeberg en Airborne/Market Garden.

 

Jubileum
In 2015 is Nederland 70 jaar bevrijd en daarmee kwam er voor ons land een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Daardoor leven we nu, al 70 jaar lang, in vrede en vrijheid. Dit jaar krijgt 70 jaar Vrijheid extra aandacht in een programma met tal van activiteiten voor jong en oud in de gemeenten Ede, Arnhem, Wageningen, Rhenen, Renkum en Overbetuwe. Het Doeboek Vrede en Vrijheid is een van deze activiteiten.

 

Het Doeboek heeft een oplage van 50.000 exemplaren en is gerealiseerd door de Stichting Vredeseducatie. Dankzij bijdrage van het project Bevrijdingstoerisme en Vredeseducatie (uit het Regiocontract van Regio FoodValley met de provincie Gelderland).

 

De 18 vredesambassadeurs uit de 6 gemeenten:
Noah Bouwman, Robin Janssen en Max Verschuur van de Johan Frisoschool in Wageningen; Arnold Lϋckerath, Mark Verloo, Tijn Bauwmann van De Meander, Amber Peek van Het Drieluik en Stan Lamers van C.B.S. De Meeuwenberg uit Driel; Arnold Lϋckerath, Mark Verloo en  Marloes Pouels  van de St. Alexanderschool uit Bennekom; Bram Scheffer, Thijn Oomen en Tijn van de Laarschot van de Bernulphusschool uit Oosterbeek; Annequirine Sanders, Justin Hermsen en Farzad Azimi van de De Driesprong – locatie Bantuin – uit Rhenen; 3 leerlingen van Basisschool De Ommelander uit Arnhem.

 

Fotocredits: Berry de Reus