OPENING KUNSTWERK OP DE GREBBEBERG

Overzicht

Datum: 19 februari 2015

Vandaag is het kunstwerk ‘Fragmenten en Patronen’ op de Grebbeberg onthuld door Mariëtte Pennarts, gedeputeerde Cultuur van de provincie Utrecht en Hans van der Pas, burgemeester van Rhenen. In bijzijn van kinderen uit groep 7 en 8 die meedoen aan het scholenproject Slag om de Grebbeberg is ook de Grebbeberg app gelanceerd.

 

Het kunstwerk en de app staan in het teken van de meidagen in 1940, toen de Tweede Wereldoorlog net begon en de Slag om de Grebbeberg plaatsvond. Langs de provinciale weg N225 in Rhenen zijn de gebeurtenissen in een landschappelijk kunstwerk zichtbaar gemaakt. Parallel aan het fietspad is een voetpad met betonplaten aangelegd, waarin feiten over de Slag om de Grebbeberg staan.

 

foto kunstwerk-grebbeberg

 

De teksten komen uit een oorlogsverslag van reserve commandant Van der Boom. Ook zijn historische vondsten en oorlogsresten verwerkt die bij de vernieuwing van de N225 zijn opgegraven. De teksten zijn geplaatst om bezoekers bewust te maken van de heftige oorlogsperiode in Rhenen.

 

Kunstwerk Fragmenten en Patronen

Het kunstwerk getiteld ‘Fragmenten en Patronen’ is in het kader van de herdenking 75 jaar Slag om de Grebbeberg tot stand gekomen. Het is ontworpen door Parklaan Landschapsarchitecten en kunstenaar Paul de Kort. Daarnaast hebben archeologisch adviesbureau RAAP en Stichting de Greb bijdragen geleverd. Door hen is ook de historische app ‘Slag om de Grebbeberg’ ontwikkeld die bij het kunstwerk hoort.

 

grebbeberg-app-655

 

Grebbeberg app

De app is in opdracht van Stichting De Greb uitgevoerd door MCW Studio’s in Rotterdam en vertelt het verhaal over wat zich 75 jaar geleden op de Grebbeberg afspeelde. Van 10 tot 13 mei 1940 probeerden Nederlandse soldaten de Duitsers tegen te houden, maar zij hielden geen stand. De app neemt je op een interactieve wijze mee langs belangrijke plekken van de strijd. Het vertelt het persoonlijk verhaal van de soldaten en toont de sporen van de slag in woord en beeld.

 

De app is gratis te downloaden op Google Play of in de Apple Store. Het zijn twee wandel- of fietstochten die men kan ondernemen: vanaf hotel De Wereld in Wageningen naar de Grebbeberg in Rhenen en een tocht over de berg vanaf Hotel ‘t Paviljoen.

 

route-grebbeberg-app-655

 

Het kunstwerk ‘Fragmenten en Patronen’ langs de N225 begint bij het Hoornwerk in de buurt van de Grebbesluis en loopt door tot iets voorbij het Militair Ereveld Grebbeberg.

 

Lees in dit artikel meer over de totstandkoming van de Grebbeberg app.

 

Fotocredits: Leo Schoonhoven HVOR, Parklaan Landschapsarchitecten en MCW Studio’s.