Jachttafereel in Stadsmuseum Rhenen

Overzicht

Datum: 15 juli 2019

Stadsmuseum Rhenen is sinds 20 juni een intrigerende bruikleen rijker. Een immens jachttafereel, dat jarenlang hing in Huis De Tangh in Rhenen. In de familie van de bruikleengever gaat het verhaal dat het 17e-eeuwse paneel afkomstig is uit het beroemde Zomerpaleis van Frederik van de Palts (1596 – 1632), bekend als de Winterkoning. Is dat echt zo? Rhenen zou dan een nieuwe tastbare herinnering hebben aan deze Boheemse koning in ballingschap, die zijn toevlucht zocht in die plaats. Daar was het ook goed jagen voor hem en zijn vriendenkring! En dat is weer te zien op het jachttafereel in Stadsmuseum Rhenen.

 

 

We weten het nodige over het jachttafereel in Stadsmuseum Rhenen, maar er zijn heel wat lacunes. Helpt u het museum informatie te verzamelen? In de Trouwzaal kunt u suggesties met ons en andere bezoekers delen. Het werk is voor 5 jaar in bruikleen gegeven.

 

Tot en met 1 september 2019
Tweelingschilderij door Dirk Jansen: identiek of verschillend?

 

Onlangs kreeg het Stadsmuseum een schilderij van de Cunerakerk in bruikleen van de Stichting Behoud Collectie Erfgoed Rhenen, de nieuwe naam van de Vrienden van het gemeentemuseum Het Rondeel. Het is gemaakt door Dirk Jansen (foto sidebar) die leefde van 1878 tot 1952 en rond 1909 een periode in Rhenen woonde en werkte. Doet u mee aan een intrigerende kijkopdracht?

 

Het kleurrijke werk lijkt sprekend op een schilderij dat het museum in de collectie hebben, maar biedt interessante verschillen. U ziet de ‘tweeling-schilderijen’ op de tweede verdieping. Museumbezoekers kunnen een leuke kijk & vergelijk opdracht doen. Als publiek deze heeft ingevuld en bij de balie laat zien, dan krijgt men van ieder schilderij een gratis postkaart.

 

Stadsmuseum als ontmoetingsplek
Stadsmuseum Rhenen is een levendige en inspirerende ontmoetingsplek voor geschiedenis en de cultuur. De gemeente Rhenen heeft hiervoor één van de mooiste monumenten in de stad ter beschikking gesteld: het Oude Raadhuis. Stadsmuseum Rhenen is de opvolger van Museum Het Rondeel en krijgt jaarlijks een subsidie van de gemeente. Samen met de in het pand gevestigde VVV, wordt hiermee een stevige impuls voor het culturele en toeristische klimaat in Rhenen gegeven.

 

Practische info

 

Stadsmuseum Rhenen
Markt 20*
3911 LJ Rhenen

 

Openingstijden
di t/m za: 10:00 – 16:00 uur
zo: 12:00 – 16:00 uur (t/m 15 september)

 

Prijzen
6 t/m 16 jaar: € 4,=
17 jaar en ouder: € 6,50

 

Museumkaart geldig. Museumticket is inclusief koffie of thee. Meer informatie is te vinden op de website van Stadsmuseum Rhenen.

 

*Ingang Kerkstraat

 

Foto familie Waller: © Ela van Hoogstraten. V.l.n.r.: May Rouffaer – Waller (oudste dochter van dr. Waller), Erik Rouffaer (zoon van May), Constance Waller – Dijckmeester (echtgenote van dr. Waller), Victor Nedorost (zoon van Carla), dr. William Waller, Cynthia Nedorost (dochter van Carla en moeder van Ela van Hoogstraten) en zittend Carla Nedorost – Waller (jongste dochter van dr. Waller en grootmoeder Ela van Hoogstraten)