HET KONINGSHUIS IS KLAAR

Overzicht

Datum: 15 september 2015

Tijdens Open Monumentendag op 12 september ontving Gerrit van Nieuwenhuizen, secretaris van de Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen e.o. de gouden sleutel van het Virtuele Koningshuis. De werkgroep Virtueel Rhenen maakte hem daarmee tot een machtig man: hij heeft de macht om de historische illusie van het verdwenen Koningshuis om te zetten in virtuele werkelijkheid. In de Trouwzaal van het Oude Raadhuis was aansluitend een receptie.

 

Werkgroep Virtueel Rhenen
In 2011 heeft de werkgroep Het Koningshuis door Blixem Media laten bouwen. Sindsdien zijn de leden bezig geweest met de inrichting. Uit historische inventarislijsten blijkt dat het paleis gevuld was met dure wand- en vloertapijten, bedden en veel schilderijen. Ook is de tuin onder handen genomen.

 

Bezoekers krijgen een virtuele rondleiding door het Koningshuis, zoals dat er in 1630 moet hebben uitgezien. In die tijd was het ‘Kooningshuys’ het enige Nederlandse paleis buiten Den Haag en Amsterdam. De verbannen koning van Bohemen Frederik V van de Palts liet het bouwen voor zijn gezin als zomerpaleis. Het stond naast de Cunerakerk. Later is het Koningshuis in verval geraakt en in 1812 afgebroken.

 

Bezoek het virtuele paleis
Het Koningshuis is in gemeentemuseum Het Rondeel op een groot scherm te bezoeken, maar wandelen door het paleis kan ook online. Druk op een knop en loop binnen in de wereld van Frederik van de Palts en Elizabeth Stuart!

 

logo-koningshuis