Groep 5 Cuneraschool geïnteresseerd in Archeologie

Overzicht

Datum: 1 juli 2017

Donderdag 22 juni was het tropisch warm in de klas van groep 5, maar dat had geen invloed op de leerlingen. Ze waren heel betrokken bij het verhaal over Archeologie en kwamen met indrukwekkende vragen. Door hun juf Kitty van der Molen, zelf amateurarcheoloog, waren ze goed voorbereid op het verhaal van Henny Boor (Cultuurplatform) over de opgravingen op onder meer de Donderberg in Rhenen.

 

Het idee dat in Rhenen, Elst en Achterberg lang geleden al mensen woonden die hun sporen hebben achtergelaten en dat die sporen nog steeds te vinden zijn, is voor leerlingen heel spannend. Een aantal was al eens opzoek gegaan, ook met een metaaldetector en als hun verhalen kloppen is er al zoveel verzameld dat misschien de inrichting van een archeologische expositie op school gerealiseerd kan worden.

 

Vragen te over bij de kinderen, want hoe kun je nu echt vaststellen hoe oud iets is? Want zo’n tyrannosaurus als Trix van 70 miljoen jaar geleden is toch een iets andere tijdsbepaling dan de bronzen situla uit het Koningsgraf te Rhenen.

 

Het filmpje “Graven in de Heuvelrug” van RTV Utrecht vormde de inleiding van deze lessen over Archeologie en de afsluiting vindt plaats in museum Het Rondeel, waar veel opgegraven voorwerpen in het echt te zien.