Fase II Virtuele Stad Rhenen geopend

Overzicht

Datum: 3 december 2019

Burgemeester Hans van der Pas heeft onlangs fase II van de Virtuele Stad Rhenen geopend. De openingshandeling bestond uit het intoetsen van een code op het toetsenbord, waarop de stad in beeld kwam. Zijn collega van zo’n 300 jaar geleden, burgemeester Johan van Deventer, was daarbij aanwezig en vond het allemaal een wonder.

 

Fase II Virtuele Stad Rhenen is een belangrijk onderdeel van het project. In de virtuele stad komen reeds lang verdwenen gebouwen in beeld, zoals de Waag, het paleis Het Koningshuis en de Gasthuiskapel. Fase II laat een levendige stad zien, met rondlopende en pratende bewoners. Wist u bijvoorbeeld dat in Rhenen ooit stadsboerderijen stonden? Kakelende kippen, knorrende varkens, snaterende eenden, blatende schapen en briesende paarden  laten dat blijken. Ook de beierende klokken van de Cuneratoren zijn binnen en buiten de stad te horen. Op de Rijn varen de kromstevens (binnenschepen) heen en weer. Op de boten aan de loswal zijn matrozen duidelijk aan het verpozen.  Dit was allemaal te zien in een korte filmische impressie van de stad. Het totale filmpje kan binnenkort bekeken worden op de website van Virtueel Rhenen.

Cultureel nieuws uit Rhenen - Opening fase II Virtuele Stad Rhenen in Stadsmuseum Rhenen

Werkgroep Virtueel Rhenen
Het historische Rhenen (1650 en 1750) vormt het vertrekpunt en inspiratiebron voor de werkgroep Virtueel Rhenen, onderdeel van de Historische Vereniging Rhenen e.o. Als bouwer en inrichter van de historische stad is de werkgroep Virtueel Rhenen niet alleen bezig met de nieuwste technologie, maar duikt ook in de geschiedenis van de stad en omgeving, juist om een optimaal historisch verantwoord beeld te scheppen.

Virtueel betekent dat deze stad niet echt bestaat, alleen op de computer. Via de computer loopt  je de virtuele stad binnen. Je waant je 300 jaar terug in de Rhenense geschiedenis. De werkgroep Virtueel Rhenen werkt al 15 jaar met veel enthousiasme aan de stad, met steeds weer nieuwe technologieën en nieuwe inzichten. Momenteel bestaat de werkgroep uit Tom Heger, Jaap Klootsema, Ben van Laar, Jordi van Os, Pieter Vis en Henny Boor. Meer informatie over de werkgroep Virtueel Rhenen vindt u hier.