Expositie ‘Jong en Bevrijd’ gaat online

Overzicht

Datum: 4 mei 2020

De online expositie ‘Jong en Bevrijd, Ooggetuigen van WO II vertellen’ is vanaf 5 mei te bezoeken. Deze geeft een inkijk in de persoonlijke verhalen van ooggetuigen die de oorlog en de bevrijding hebben meegemaakt. Sommigen van hen spreken voor het eerst over hun ervaringen van toen, nu het nog kan. De ooggetuigen komen allen uit de provincie Utrecht, of wonen er momenteel, zoals Ardie en Juul van der Horst.

 

De online presentatie is een digitale versie van de exposities in het Stadsmuseum Rhenen, Stadsmuseum Woerden en een reizende expositie. Deze zijn alle – vanwege de Covid-19 maatregelen – tijdelijk niet te zien voor het publiek.

 

Online expositie

De online expositie bestaat uit portretfoto’s, luisterfragmenten, teksten en een korte documentaire (12 minuten). Samen brengen ze de indrukwekkende verhalen van de ooggetuigen tot leven. Zo zijn de luisterverhalen ingesproken door jongeren van een vergelijkbare leeftijd als die van de ooggetuigen rond de bevrijding. De teksten zijn te lezen in het Nederlands en Engels.

 

Speciaal voor het basis- en middelbaar onderwijs is er bijbehorend lesmateriaal ontwikkeld, dat geheel online te gebruiken is door docenten en leerlingen.

 

Documentaire: voor alle publiek beschikbaar

De indrukwekkende documentaire ‘Jong en Bevrijd’ (duur: 50 minuten) zou oorspronkelijk op 5 mei te zien zijn in Theater Calypso in Wijk bij Duurstede. Vanwege de gezondheidsmaatregelen is deze documentaire nu vanaf 5 mei voor iedereen thuis te bekijken. In vijftig minuten houden de ooggetuigen ieders aandacht gevangen, en geregeld zullen kijkers een parallel zien met de onvrijheden van nu. Voor de een betekende de oorlog angst, voor de ander spanning en avontuur. De ene ooggetuige vierde de bevrijding met een groot feest terwijl de ander huilde, omdat een familielid vermoord bleek. Alle geïnterviewde ooggetuigen noemen vrijheid iets om te koesteren. De oorlog heeft hen voor altijd veranderd, ‘Je leeft met leven en dood als kind. Nog steeds kan ik geen eten weggooien’, aldus Hans van Beeck Calkoen uit Cothen (foto).

 

Online expo in Rhenen en Woerden - Jong en Bevrijd in Stadsmuseum Rhenen en Stadsmuseum Woerden - Hans van Beeck Calkoen

 

Thuisbezoekers kunnen voor de online expositie en documentaire terecht op de website van het Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU): https://www.razu.nl/Jongenbevrijd.

 

Boekje

Van de expositie is ook een boekje gemaakt met foto’s en verhalen van de ooggetuigen. Te koop bij de musea, bij The Read Shop Nieskens in Driebergen en Wijk bij Duurstede, bij boekhandel Pettinga in Wijk bij Duurstede, bij Boekhandel Van Kooten in Veenendaal en bij de Brunawinkels in Woerden en Rhenen.

 

De expositie Jong en Bevrijd is een samenwerking van het Stadsmuseum Rhenen, Stadsmuseum Woerden en het Regionaal Archief Zuid-Utrecht naar een initiatief van Jos Meijs, fotograaf Winfried Leeman en videoproducent Izak van Rij. De exposities in de musea zijn verlengd tot en met 1 september.

 

Foto’s: © Winfried Leeman (Ardie en Juul van der Horst uit Rhenen en Hans van Beeck Calkoen uit Cothen)