Expo Marjo van Rooij in Amsterdam

Overzicht

Datum: 28 juli 2018

Beeldend kunstenaar Marjo van Rooij uit Rhenen is met een werk geselecteerd uit  ruim vijfhonderd inzendingen voor de expositie van hedendaagse portretten, “Het Weekend van het Portret”. Deze tentoonstelling heeft deze editie als thema “zelfportret” meegekregen.

 

De organisator, stichting De Nederlandse Portretprijs, houdt zich bezig met het portret in de hedendaagse schilder-, teken- en beeldhouwkunst in Nederland. Het doel van de stichting is deze kunstvorm onder de aandacht te brengen en te stimuleren. Dat doet zij op verschillende manieren. De voornaamste is het uitreiken van een periodieke prijs: de Nederlandse Portretprijs. Deze is voor het eerst in 2017 uitgereikt. In 2019 zal de tweede editie plaatshebben. In 2018 organiseert de Stichting voor de derde keer het ‘Weekend van het Portret’, een kortdurende expositie van een selectie van portretten van hedendaagse Nederlandse kunstenaars. Dit jaar is het thema ‘Zelfportret’.

 

Bij de vorige editie, 2016, was ook een portret van Marjo van Rooij geselecteerd. In 2017 werd dat werk genomineerd voor De Nederlandse Portretprijs en is een aantal maanden in Paleis Soestdijk te zien geweest, samen met de andere genomineerde werken. Dat ze deze keer weer geselecteerd is had Marjo van Rooij helemaal niet verwacht; er waren veel inzendingen dit jaar.

 

Kunst uit Rhenen - Marjo van Rooij exposeert tijdens Het Weekend van het Portret in Loods 6

 

Overigens worden in de maand november negen portretten in Rhenen geëxposeerd. Deze portretten zijn van de serie “Mensen van Rhenen”. De geportretteerden zijn niet bedoeld als dwarsdoorsnede van de inwoners, maar een aantal mensen dat min of meer door haar blikveld loopt, mensen die Marjo van Rooij regelmatig tegenkomt. De werken hangen vanaf 3 november 2018 in de hal van het Huis van de Gemeente.

 

“Het Weekend van het Portret” vindt plaats van 31 augustus t/m 2 september in Loods 6 aan de KMSM laan 143 in Amsterdam. De toegang is gratis.

 

Over Marjo van Rooij
Het Rooijse Atelier is het werk van Maria Johanna van Rooij. Als dochter van Jan van Rooij, kunstschilder, animator, theatermaker en regisseur, is ze eigenlijk van jongs af aan bezig geweest met kunst. Haar werk uit zich in verschillende media. Soms zijn het beeldjes, soms schilderijen en soms tekeningen. Vaak is het werk gerelateerd aan haar onderzoek in familie-archieven, teruggaand tot de 15e eeuw. Na haar studie aan het UCK in Utrecht, besloot ze op late leeftijd haar werk eindelijk publiek te maken.