Wij zijn vrij sluit af met prijsuitreiking

Overzicht

75 Jaar vrijheid in Rhenen - Scholenproject Wij zijn vrij sluit af met prijsuitreiking

Datum: 17 apr 2020

Op 17 april vindt op het Henk Deysplein in Rhenen de prijsuitreiking van scholenproject Wij zijn vrij plaats door Stichting Slag om de Grebbeberg. Uitgangspunt van dit evenement is schoolkinderen kennis te laten maken met het leven in een kampement wanneer militairen op missie zijn. Ook het winkelend publiek en andere geïnteresseerden kunnen zich hier laten informeren over de activiteiten en missies van de Koninklijke Landmacht. De Koninklijke Landmacht zal dit evenement rond Wij zijn vrij ondersteunen met twee pantservoertuigen, een Fennek en een CV90 (zie foto’s en klik voor vergroting), en een aantal manschappen die er uitleg over geven.

In het verleden is gebleken dat de spontane gesprekken die ontstonden tussen de militairen en de kinderen veel indruk maken op de kinderen en ze heel lang bij blijven. Ook een re-enactmentgroep van de Bartje Compagnie zal aanwezig zijn met een boogtent, voertuigen en ander materieel.

Er kunnen die middag diverse spellen gespeeld worden door de aanwezige kinderen uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. Aan het einde van deze middag zal de prijsuitreiking van scholenproject Wij zijn vrij plaatsvinden, dat in het kader van 75 jaar Vrijheid op de basisscholen plaatsvindt. Klezmerband ‘Jatzsani’ zal zorgen voor een vrolijke noot tijdens de middag en de dames Vrede en Vrijheid zullen op bijzondere wijze hun opwachting maken.

Over Stichting Slag om de Grebbeberg
Stichting Slag om de Grebbeberg zet zich al een aantal jaren in voor de herdenking van hetgeen in de mobilisatietijd en de Tweede Wereldoorlog in Rhenen heeft plaatsgevonden. Zo organiseren jaarlijks het herdenkingsconcert ‘Slag om de Grebbeberg’ uitgevoerd door de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’.

Jaarlijks betrekt Stichting Slag om de Grebbeberg de jeugd van de Rhenense basisscholen bij de dodenherdenking op 4 mei op begraafplaatsen anders dan het Militair Ereveld Grebbeberg. Hierbij begeleiden leerlingen van Groep 8 de burgemeester wanneer deze bloemen legt bij de gedenktekens en graven van militairen die in de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. In samenwerking met de Vereniging 8 R.I. – 1940 betrekt Stichting Slag om de Grebbeberg wij de plaatselijke schooljeugd ook bij de jaarlijkse herdenking van de Slag om de Grebbeberg op Tweede Pinksterdag. Tijdens deze plechtigheid op het Militair Ereveld dragen twee leerlingen van een basisschool een gedicht voor.

Foto’s: © Ministerie van Defensie / Koninklijke Landmacht

Locatie

Henk Deysplein Rhenen (t/o Jumbo)

Tijden

Begint 17 apr 2020 om 14:00 uur
Eindigt 17 apr 2020 om 17:00 uur

Toegangsprijs

N.v.t.

Contactgegevens

Cultuurplatform Rhenen - Logo Slag om de Grebbeberg