Wandelingen op de Grebbeberg (26-08)

Overzicht

Cultuurplatform Rhenen - Wandelingen op de Grebbeberg

Datum: 26 aug 2020

Grebbeberg, kraamkamer van nieuw leven en oude verhalen.

De Grebbeberg verkennen op een cultuurhistorische wandeling is een verrassend uitje voor het hele gezin. Gidsen van het Cuneragilde leiden op woensdagavonden in juli en augustus zes keer een sfeervolle avondwandeling door de bossen. Ze vertellen over flora en fauna en vooral over de roemruchte historie van deze markante heuvel.

De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en gaat over bospaden, over heuvels en langs diepe dalen, die getuigen van de IJstijd, de oerkracht die dit landschap vormde. Ook mensen lieten er hun sporen na: jagers, eekschillers, koningen, militairen. Hier liggen bijvoorbeeld de resten van de oudste en grootste walburg van ons land. Een mysterieus bouwwerk, waarvan niet zeker is waarvoor het diende. Maar waar mogelijk de oorsprong ligt van die al even raadselachtige Cuneralegende. Het verhaal over de stadspatrones Cunera maakte Rhenen ooit rijk en beroemd.

Cultuurplatform Rhenen - Cover De halsdoek van Cunera

Op de berg ligt ook de Koningstafel, eeuwen geleden een picknickplaats van een uit zijn land verjaagde koning en zijn Engelse prinses. Met hun gasten genoten ze hier, net als wij nu, van het vergezicht over onze brede rivieren die traag voorbijstromen. Je kijkt van deze strategische plek boven op de Rijn, al sinds de Romeinse tijd de belangrijkste verkeersader van Noord-Europa.

De Grebbeberg is veel meer dan het slagveld uit 1940, waarvan je onderweg nog de sporen ziet. De Greb is een berg vol verhalen uit de oude en moderne geschiedenis. De gidsen vertellen ze in een bijzondere omgeving; een natuurmonument vol vogelzang, kraamkamer van zeldzame planten en dieren en waar kudden wilde runderen en paarden leven.

Reserveren is verplicht en kan door te bellen naar Pieter de Vries: 06-16787501. Opgeven kan tot de voorafgaande dinsdagmiddag 17:00 uur. Wegens het coronavirus is het aantal deelnemers beperkt. De route is ongeschikt voor rolstoelen en (aangelijnde) honden zijn niet toegestaan.

Locatie

Wordt bekend gemaakt na inschrijving.

Tijden

Begint 26 aug 2020 om 19:30 uur
Eindigt 26 aug 2020 om 21:00 uur

Toegangsprijs

13 jaar en ouder: € 5,= p/p
T/m 12 jaar: € 3,= p/p

Contactgegevens