Voorjaarslezing van Vrienden van de Cunerakerk

Overzicht

Lezing in Rhenen - Voorjaarslezing door Prof. Dr. Renger de Bruin bij Vrienden van de Cunerakerk

Datum: 27 mrt 2020

Deze lezing is gecanceld i.v.m. de corona uitbraak

Op vrijdag 27 maart kunt u in de Cunerakerk in Rhenen naar een voorjaarslezing van Vrienden van de Cunerakerk. De jaarlijkse Vriendenavond heeft de titel ‘De Ridderlijke Duitsche Orde Balije van Utrecht en de Cunerakerk in Rhenen’ meegekregen. Hierbij staat de eeuwenlange verbondenheid van de Ridderlijke Duitse Orde met gezichtsbepalende gebouw centraal.

Bij de restauratie van de Cunerakerk in Rhenen heeft de Ridderlijke Duitsche Orde Balije van Utrecht (RDO) een financiële bijdrage geleverd. Een gebrandschilderd raam met het wapen van de Orde herinnert daaraan. Het raam is een uiting van de verbondenheid van de RDO met Rhenen. In de middeleeuwen was Rhenen een van de veertien commanderijen van de RDO. De Cunerakerk werd bediend door een Ordepriester.

De Duitsche Orde werd in 1190 als geestelijke ridderorde opgericht, tijdens de Derde Kruistocht. Het doel was vechten voor het geloof en zorgen voor zieken en gewonden. Bezittingen in Europa dienden om deze doelen te financieren. Zo maakte de commanderij Rhenen deel uit van een groter geheel. Nog steeds draagt een van de huidige leden van de RDO de titel ‘commandeur van Rhenen’. De hedendaagse RDO richt zich vooral op sociale noden, in de oude zorgtraditie.

Prof. Dr. Renger de Bruin, senior onderzoeker bij de Universiteit Utrecht en archivaris/conservator van de RDO zal tijdens de voorjaarslezing de fascinerende geschiedenis van de RDO vertellen, een geschiedenis die zich uitstrekt over acht eeuwen.

Muziek
Het houtensemble van muziekvereniging Ons Genoegen Rhenen zal voor en na de pauze overwegend (licht) klassieke muziek ten gehore brengen. Zij spelen muziek van componisten als Wolfgang Amadeus Mozart, Antonín Dvorak en Georges Bizet.

De voorjaarslezing is voor zowel Vrienden als belangstellenden. Uiteraard is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Wordt Vriend!
Al vanaf € 35,= per jaar bent u Vriend van de Cunerakerk. Daarvoor krijgt u wel wat terug! Vrienden van de Cunerakerk organiseert speciaal voor zijn donateurs een lezing, concert of andere bijeenkomst. Bovendien krijgt u als Vriend 10% korting op concerten van Klassiek aan de Rijn.

Foto’s: © Cuneragilde (banner en agenda),  RDO Collectie (pagina met dank aan Renger de Bruin. Beweeg de muis over de foto voor een beschrijving)

Locatie

Kerkplein 1 Rhenen

Tijden

Begint 27 mrt 2020 om 20:00 uur
Eindigt 27 mrt 2020 om 22:00 uur

Toegangsprijs

Vrienden: Gratis
Belangstellenden: € 7,50

Prijzen incl. koffie/thee bij binnenkomst. Deur open om 19:30 uur.

Contactgegevens

Cultuurplatform Rhenen - Logo Vrienden van de Cunerakerk