Vertrekpunt Rhenen in Stadsmuseum

Overzicht

Expositie in Rhenen - Vertrekpunt Rhenen in Stadsmuseum - Marianne Stam - Rhenen vanaf de overkant 2018

Datum: 16 mrt 2019

Wat raakt kunstenaars in de geschiedenis van Rhenen? Op straat, in de collecties van het Stadsmuseum, of in stille depots – waar honderden voorwerpen hun plek hebben? Publiek ziet het in de tentoonstelling Vertrekpunt Rhenen, met werk van Margot Kikkert, het kunstenaarsduo Baumann en Baumann en Marianne Stam. De expositie vindt plaats in het Stadsmuseum Rhenen tot en met 11 mei 2019.

Vrouwenverering
Margot Kikkert maakte haar keuze voor Vertrekpunt Rhenen uit het kunstdepot van het Stadsmuseum. Ze koos twee heiligenbeelden – een Maria van Dries Holthuys uit de 15de eeuw en een engel uit ca. 1925, gemaakt door Cuypers & Co uit 1925 (naar Dries Holthuys). Zij omgeeft deze met haar eigentijdse vrouwenportretten. In het midden plaatst Kikkert een intrigerend reisaltaar, waarin de heilige Cunera en actrice Greta Garbo figureren. Haar presentatie nodigt de kijker uit tot stil kijken, en de gedachten te laten gaan over het fenomeen vrouwenverering.

Expositie in Rhenen - Vertrekpunt Rhenen in Stadsmuseum - Marigot Kikkert - Reisaltaar

Marianne Stam (banner foto) bezocht de Schatkamer van het Stadsmuseum en viel als een blok voor Merovingische sieraden. Wat is de wereld achter een 1300 jaar oude kraal? Wie was de draagster, en wat deed zo’n sieraad voor haar? In een minutieuze tekening neemt Stam de bezoeker mee in het leven van een Frankische vrouw.

Het kunstenaarsduo Baumann en Baumann liet zijn oog vallen op een Rhenens gebouw met historie: de oude brandweerkazerne. Met hun glaskunst geven ze een knipoog naar de brandtoren, waarop het Stadsmuseum uitkijkt. Justa en Erik Baumann, moeder en zoon, werken in een eigen atelier in Rhenen met glas,  waar ze ook in opdracht werken. Zij passen de fusingmethode toe, een oude techniek die steeds meer opkomt. Glasfusen is een glascompositie maken van (in vorm gesneden) stukken glas; deze compositie  wordt vervolgens in een glasoven d.m.v. een uitgebalanceerd stookproces samengesmolten. Zo ontstaat er een uniek werkstuk zoals een schaal, sieraad of object.

Expositie in Rhenen - Vertrekpunt Rhenen in Stadsmuseum - Baumann en Baumann

Prijswinnaars Open Monumentendag 2018
In september 2018 vond tijdens de Open Monumentendag in Rhenen een kunstenaarswedstrijd plaats. ‘Via Rhenen’ en ‘Cunera’ waren het thema. Margot Kikkert, Marianne Stam en het kunstenaarsduo Baumann en Baumann kwamen als winnaars uit de bus. Daarom exposeren ze nu als eersten met Vertrekpunt Rhenen in het Stadsmuseum.

De winnende kunstwerken uit 2018 en ander werk van de kunstenaars maken deel uit van de presentatie in de tentoonstellingszaal.

Locatie

Markt 20 Rhenen

Tijden

Begint 16 mrt 2019 om 12:00 uur
Eindigt 11 mei 2019 om 16:00 uur

Toegangsprijs

6 t/m 16 jaar: € 4,=
17 Jaar en ouder: € 6,50

(prijzen inclusief een kopje koffie, glas thee of limonade (voor kinderen))

Contactgegevens

Logo Stadsmuseum Rhenen