Verhalen van de Grebbeberg (24-08)

Overzicht

Wandeling in Rhenen - Verhalen van de Grebbeberg door Cuneragilde

Datum: 24 aug 2019

Op de Grebbeberg kun je op zaterdag 24 augustus deelnemen aan een cultuurhistorische zomerexcursie met als titel “Verhalen van de Grebbeberg”. Bij de parkeerplaats van militair ereveld Grebbeberg wacht een gids van het Cuneragilde en neemt je mee op een anderhalf uur durende wandeling. Een excursie door de bossen van de Grebbeberg is geschikt voor het hele gezin. De omgeving heeft iedereen iets te bieden. Oude en nieuwe geschiedenis hebben hun sporen nagelaten in de prachtige groene omgeving. Kinderen kunnen er kennismaken met een oeroude legende, een mysterieus aardfort bezoeken of het verhaal horen over een verdwenen kapel.

De zuidelijkste punt van de Utrechtse Heuvelrug rijst 40 meter uit boven onze mooi bezongen ‘brede rivieren’ en het ‘oneindig laagland’. De Utrechtse Heuvelrug daalt hier steil naar de oevers van de Neder-Rijn. Op dit punt komen verschillende natuurmonumenten en cultuurhistorische monumenten samen. In de eerste plaats de Grebbeberg zelf, een aardkundig monument met sneeuwsmeltwaterdalen en gevormd in de voorlaatste IJstijd.

De beboste heuvel is een beschermd natuurmonument. De warme zuidhelling heeft zijn eigen bijzondere flora en fauna, met zeldzame dieren als marter en ringslang. De natuur is verbonden met rivieroeverreservaat De Blauwe Kamer aan de voet van de Grebbeberg, kraamkamer van waterdieren. Door het hele gebied zwerven half wilde kudden paarden en runderen.

Wandeling in Rhenen - Verhalen van de Grebbeberg door Cuneragilde - 2

De Grebbeberg is een hoog uitzichtpunt, ooit omgeven door water en moerassen. Een bijzondere plek, goed te verdedigen en sinds mensenheugenis van strategisch belang. Bij het militair ereveld staat het Nationaal Monument, dat herinnert aan de slag in de meidagen van 1940. Niet ver van het monument ligt een aarden fort¸ bovenop de berg. Het is letterlijk een archeologisch hoogtepunt, aangelegd in de dageraad van onze geschiedenis, tien voetbalvelden groot. Een wandeling door een omgeving waar zoveel is gebeurd zit vol verhalen. De gids praat je er graag over bij.

Verhalen van de Grebbeberg is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Honden (ook aangelijnd) zijn verboden in het natuurgebied. Het startpunt is ook te bereiken met het openbaar vervoer (halte Militaire Begraafplaats). Het geld voor deelname aan Verhalen van de Grebbeberg is bestemd voor het in stand houden van cultureel erfgoed in Rhenen.

Locatie

T.h.v. Grebbeweg 123 Rhenen

Tijden

Begint 24 aug 2019 om 13:00 uur
Eindigt 24 aug 2019 om 14:30 uur

Toegangsprijs

13 Jaar en ouder : € 5,=
T/m 12 jaar: € 2,=

Contactgegevens