Rode Kruis Rhenen bestaat 85 jaar

Overzicht

Evenement in Rhenen - Rode Kruis Rhenen viert 85-jarig jubileum op Cuneradag 2018

Datum: 09 jun 2018

Rode Kruis Rhenen bestaat in 2018 85 jaar en viert dit jubileum op 9 juni (Cuneradag) met een open dag. Er zijn diverse demonstraties en spelletjes in en om het gebouw te vinden (klik hier voor het programma). Burgemeester Hans van der Pas zal om 13:00 uur een openingstoespraak houden, gevolgd door een optreden van Showharmonie O.B.K. Rhenen.

De afdeling van het Nederlandse Rode Kruis werd in 1933 opgericht vanuit de plaatselijke brandweer, omdat zij behoefte had aan deskundige assistentie bij het behandelen van eventuele slachtoffers. Er is sinds die tijd veel gebeurd, met name ook tijdens en vlak na de oorlog. Vrijwilligers werden ingezet voor het bergen van oorlogsslachtoffers, het begeleiden van de evacuaties en het uitreiken van voedselpakketten en hulpgoederen na de oorlog.

Naast het verlenen van hulp bij noodsituaties en bij evenementen, richtte de afdeling zich na de oorlog ook op de hulpbehoevenden. Deze mensen werden bezocht door leden van de Welfare en konden met vakantie in één van de vakantiehuizen van het Rode Kruis of op het hospitaalschip, de J. Henry Dunant.

Evenement in Rhenen - Rode Kruis Rhenen viert 85-jarig jubileum op Cuneradag 2018

De vrijwilligers van Rode Kruis Rhenen waren ook te vinden bij de afnames van de Bloedtransfusiedienst. Met de samenleving verandert ook het Rode Kruis. Vroeger bestond wel de indruk dat de organisatie met z’n colonnes en commandanten een enigszins militaire inslag had. Dit beeld is nu geheel verdwenen. Wel wordt er een steeds grotere nadruk gelegd op professionaliteit bij de organisatie, reden waarom de vrijwillige hulpverleners voortdurend worden bijgeschoold. Tevens geeft het Rode Kruis Rhenen reanimatiecursussen en EHBO-opleidingen. In de eerste vier maanden van dit jubileumjaar zijn er al 190 cursisten opgeleid om bij het reanimeren gebruik te maken van een automatische externe defibrillator (AED).

De Rode Kruis Rhenen mag zich verheugen in een zeer actief en jong team van hulpverleners, die zich laten zien bij de talrijke evenementen zoals Koningsdag, dodenherdenking, motorcross, avondvierdaagse, Cuneradag, Rijnweek en tal van andere activiteiten in en om Rhenen.

Voor een reünie in het gebouw van Rode Kruis Rhenen op 9 juni van 19:00 uur tot 22:00 uur, worden nog oud-leden gezocht. Opgeven kan door te mailen naar rodekruisrhenen85jaar@outlook.com.

Evenement in Rhenen - Veluwse Wens Ambulance bij Rode Kruis Rhenen op Cuneradag

Programma

  • 12:00 uur: Spelletjes
  • 12:00 uur: Bezichtiging Veluwse Wens Ambulance
  • 12:00 uur: Bezichtiging oude verbindingswagen Rode Kruis Rhenen
  • 12:00 uur: Boekenkraam
  • 12:00 uur: Presentatie oude foto’s
  • 13:00 uur: Openingswoord door de burgemeester Hans van der Pas *
  • 13:15 uur: Optreden Showharmonie O.B.K. Rhenen *
  • 13:30 uur: Diverse demonstraties door 2 lotussen en hulpverleners Rode Kruis Rhenen **
  • 14:00 uur: Reanimatiedemonstraties **

Onderdelen duren tot 17:00 uur m.u.v.:

*  Eindtijd onbekend
** Tot 16:00 uur

Klik hier voor het programma van Cuneradag 2018.

Locatie

Kerkstraat 1 Rhenen

Tijden

Begint 09 jun 2018 om 12:00 uur
Eindigt 09 jun 2018 om 17:00 uur

Toegangsprijs

Gratis

Contactgegevens