Rhenen na de Romeinen

Overzicht

Datum: 10 jun 2017

Archeoloog Huib van Verseveld jr. vertelt op Cuneradag over opgravingen in 1981 in Elst. In dat jaar werd aan de Heideweg, in de Elster wijk ’t Woud, een Merovingische begraafplaats ontdekt. Het bijzondere is dat de 260 graven een totaal ander beeld geven van de zo genoemde (vroege) middeleeuwen. De middeleeuwen komen op ons vaak over als een donkere tijd, zwart en slecht. Maar deze onderbelichte Merovingische periode (400 tot 700 na Christus) is juist het tegenovergestelde.

Van Verseveld legt ook uit waarom de mensen indertijd op deze plek hun begraafplaats aanlegden. Hij tracht ook een verband te leggen met het bijzonder grote en rijke grafveld dat in 1951 werd blootgelegd op de Donderberg in Rhenen. Van Versseveld illustreert zijn verhaal met beelden van de opgraving, de vondsten en hij vertelt waar de vondsten nu zijn.

Beide grafvelden dateren uit een periode waarin ook de Cuneralegende zich zou hebben afgespeeld. De lezing is een initiatief van de Stichting Cuneradag en de Historische Vereniging Oud Rhenen

Locatie

Markt 20 Rhenen

Tijden

Begint 10 jun 2017 om 14:30 uur
Eindigt 10 jun 2017 om 15:30 uur

Toegangsprijs

Gratis

Contactgegevens