Rembrandt tekent Rhenen

Overzicht

xpositie in Rhenen - Rembrandt tekent Rhenen in Stadsmuseum Rhenen

Datum: 13 jul 2019

Rembrandt was geraakt door Rhenen. Zes tekeningen maakte hij van de stad. In dit Rembrandtjaar zijn ze voor het eerst allemaal te zien in Stadsmuseum Rhenen onder de titel ‘Rembrandt tekent Rhenen’.

De expositie ’Rembrandt tekent Rhenen’ brengt publiek in Rhenen rond 1650. Als stadje zeer geliefd bij kunstenaars, want uiterst pittoresk gelegen. Rembrandt is vooral gefascineerd door de stadspoorten. Wat is het verhaal hierachter, en waar zijn die poorten gebleven? Het museum vertelt het met zowel Rembrandts werk als kunstwerken uit de eigen collectie.

Men ziet bij Rembrandt tekent Rhenen overigens niet de originele tekeningen van de schilder, nóg niet. Die hoopt Stadsmuseum Rhenen, dat in december 2018 zijn deuren opende, in de toekomst te mogen tonen. Ze bevinden zich in collecties van vooraanstaande musea in Europa. Het Musée du Louvre, British Museum, The Devonshire Collection, Musée Bonnat, Museum Bredius en Teylers Museum stelden hun digitale bestanden ter beschikking. Rembrandts werk wordt in print getoond, vaak op groot formaat.

Publiek staat oog in oog met Rembrandts versie van de drie middeleeuwse stadspoorten van Rhenen: de Westpoort, Bergpoort en Rijnpoort. Ook tekent hij het ommuurde Rhenen vanuit de verte. Rembrandts stadsgezichten zijn trefzeker en ogen vitaal. Maar de gehavende, ooit zo stoere Westpoort weerspiegelt de kwetsbaarheid van het stadje in heftige tijden, rond 1650. Rembrandt lijkt er door geraakt.

Twee keer doet Rembrandt van Rijn Rhenen aan. De stoere stadsmuren die de grensstad van het Sticht moesten verdedigen tegen de legers van de Hertog van Gelre zijn dan zo’n 300 jaar oud. Geld voor onderhoud is al lange tijd een probleem, en de 80-jarige oorlog heeft het stadje uitgeput. De trotse muren raken in verval. Uiteindelijk wacht sloop van alle poorten, in 1873. Iedereen kan de stad nu in en uit, op ieder moment.

De stadsmuur van Rhenen is gelukkig deels bewaard en gerestaureerd. De stadspoorten zijn er uitsluitend nog op tekeningen en prenten, schilderijen, kaarten en documenten. Het museum laat een tiental werken zien, veelal uit eigen collectie – ook in print. Werken uit de 17de tot en met de 19de eeuw, o.a. van Albert Cuyp, Levolger, Elias Stark, Daniël Kerkhoff, Gijsbert Baars en Hendrik Hoogers. En natuurlijk wordt publiek getipt een wandeling te maken langs de gerestaureerde delen van de stadsmuur.

Expositie in Rhenen - Rembrandt tekent Rhenen - Rob Jansen met schilderij van De Westpoort

Rob Jansen
Rob Jansen (links), een van de vele vrijwiligers van Stadsmuseum Rhenen, behoort tot de 8.000 mensen die een zelfgemaakt kunstwerk instuurden voor de expo ‘Lang leve Rembrandt’ in het Rijksmuseum. Zijn verbeelding van Rembrandts ‘Westpoort te Rhenen’ is nu te zien in het trappenhuis van het Stadsmuseum Rhenen. De expo ‘Rembrandt tekent Rhenen’, die op 13 juli opende, duurt nog tot en met 5 oktober. De expo in het Rijksmuseum start vandaag, 15 juli: de geboortedag van Rembrandt.

Openingstijden:
di t/m za: 10:00 – 16:00 uur
zo: 12:00 – 16:00 uur (t/m 15 september)

*Ingang Kerkstraat.

Locatie

Markt 20 Rhenen*

Tijden

Begint 13 jul 2019 om 10:00 uur
Eindigt 05 okt 2019 om 16:00 uur

Toegangsprijs

6 t/m 16 jaar: € 4,=
17 Jaar en ouder: € 6,50
Museumkaart geldig

(prijzen inclusief een kopje koffie, glas thee of limonade (voor kinderen))

Contactgegevens

Logo Stadsmuseum Rhenen