Pianorecital Marietta Petkova

Overzicht

Concert in Rhenen - Klassiek aan de Rijn presenteert pianorecital Marietta Petkova (27 oktober 2018)

Datum: 27 okt 2018

Op 27 oktober presenteert Klassiek aan de Rijn een pianorecital van de Bulgaarse Marietta Petkova. Zij vestigde zich na muzikale omzwervingen langs Sofia, Wenen en Banff (Canada) in Amsterdam, waar zij bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium haar studie afsloot met een ’10 met onderscheiding’. Jan Wijn over haar: “[…] Ik had nog nooit iemand gezien met zoveel affiniteit voor muziek en voor de piano zelf.” Marietta Petkova volgde ook lessen bij pianist/pedagoog György Sebök. “Alles wat ik nog zal leren zal van hem komen”, aldus de pianiste in 1999. Marietta Petkova concerteert inmiddels in heel Europa, in Noord-Amerika en in Japan, voornamelijk met solorecitals, maar ook in kamermuziekverband en als soliste.

Chopin was de eerste componist die ballades voor piano schreef. Oorspronkelijk is een ballade een verhalend gedicht of lied. Weemoed, lyriek en dramatiek kenmerken de vier ballades van Chopin. Filmmaker Polanski gebruikte Ballade nr. 1 in de film ‘De pianist’ (2002).

De vele verwijzingen naar schilderkunst, mythologie, humor, natuur, literatuur en dans maken Debussy’s preludes tot een feest voor zinnen en geest. Poëtische titels, niet boven maar onder iedere prelude op een informele, speelse manier tussen haakjes geplaatst, roepen werelden van fantasie op.

Rachmaninov wordt wel een ‘mineurcomponist’ genoemd: vaak zijn zijn werken weemoedig en treurig van klank. Rachmaninov vatte het plan op om in alle toonsoorten een prelude te componeren. De eerste tien verschenen als opus 23, de tweede set met 13 preludes verscheen als opus 32.

Concert in Rhenen - Klassiek aan de Rijn presenteert pianorecital Marietta Petkova (27 oktober 2018)

Programma

  • Frédéric Chopin: 4 Ballades
  • Claude Debussy: Preludes uit Boek 1
  • Sergei Rachmaninov: Preludes uit opus 23 en 32

Het concert vindt plaats in de Cunerakerk in Rhenen. Meer informatie over Marietta Petkova is te vinden op haar website. Kaarten zijn verkrijgbaar via de site van Klassiek aan de Rijn (klik op het logo).

Vrienden van Klassiek aan de Rijn
De concerten van Klassiek aan de Rijn, zoals dat van Marietta Petkova, zijn alleen mogelijk als de organisatie (naast subsidies en sponsoren) een flinke groep vrienden hebben die haar ondersteunt. Voor minimaal € 49 per concertseizoen* helpt u Klassiek aan de Rijn om steeds weer een mooi en inspirerend jaarprogramma samen te stellen. Als dank krijgt u een gratis upgrade bij elk concert: bij een reservering tot twee personen zit u vooraan in de kerk, zodat u de concerten van zeer dichtbij meemaakt, zonder dat u heel vroeg aanwezig hoeft te zijn. In de pauze worden de drankjes (inclusief) speciaal voor u geserveerd in het koor van de kerk. Klik hier om u op te geven als Vriend van Klassiek aan de Rijn.

Ontvang als welkomstcadeau een mooie klassieke cd!

* Een concertseizoen loopt van 1 juli t/m 30 juni.

Foto’s: Chris Hoefsmit (banner en highlight), Bram Budel (pagina en slide)

Locatie

Kerkplein 1 Rhenen

Tijden

Begint 27 okt 2018 om 20:15 uur
Eindigt 27 okt 2018 om 22:15 uur

Toegangsprijs

Volwassenen: € 25,=
CJP / Student: € 13,=
Jongeren t/m 18 jaar: € 2,=

Prijs inclusief reserveringskosten, programma en pauzedrankje.

Contactgegevens