Oorlog in de Provincie

Overzicht

Cultuurplatform Rhenen - Oorlog in de Provincie – de Utrechtse 50 foto’s in Stadsmuseum Rhenen

Datum: 18 jul 2020

De Utrechtse 50 foto’s

Kinderen in mooie kleding op het puin van hun huis. Een jochie met een soldatenhelm. Joelende vrouwen bij de bevrijding. Een NSB’er, die publiekelijk wordt beschimpt. ‘Joden gewenst’, op een bordje. Het is slechts een greep uit de indrukwekkende beelden die bezoekers wachten in de expositie Oorlog in de provincie – de Utrechtse 50 foto’s. Deze is van 18 juli tot en met 19 september te zien in Stadsmuseum Rhenen. De wanden van de Trouwzaal hangen van boven tot beneden vol met foto’s.

De expositie is onderdeel van het landelijke project ‘75 Jaar Vrijheid. De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’. Publiek doordringen van de betekenis van 75 jaar Vrijheid is het doel er van. Foto’s zijn immers  bij uitstek in staat herinneringen op te roepen en deze te delen. Daarom is men in elke provincie op zoek gegaan naar de vijftig meest aansprekende foto’s van de Tweede Wereldoorlog; in beeldbanken, bij historische kringen, musea, archieven en bij het publiek.

Veerkracht en hoop
Beelden van historische momenten ziet men en episodes uit het leven van alledag. Zo zijn er foto’s van de mobilisatie, van Kamp Amersfoort, de aftocht van het Duitse leger in Woudenberg, en van de slag om de Grebbeberg. Maar ook foto’s van een bruiloft op de fiets, en een vliegtuig dat is neergestort in een woonhuis.

Cultuurplatform Rhenen - Oorlog in de Provincie – de Utrechtse 50 foto’s in Stadsmuseum Rhenen

Rhenen is met vijf foto’s ruim vertegenwoordigd. De stad lag in puin, na de Duitse aanval van 10 mei 1940. Beroemd is de foto van de Rhenense meisjes met een kinderwagen, een beeld van Cas Oorthuys. Lag er een baby in? Of brokken steen – en hielpen de meisjes mee puin te ruimen, zoals zoveel burgers deden? Niemand weet het precies. De foto van Cas Oorthuys was ingebracht door de Utrechtse Commissaris van de Koning, Hans Oosters, die de Utrechtse werkgroep leidde om foto’s te verzamelen. ’Deze foto illustreert voor mij de waanzin van oorlog, en biedt tegelijk een boodschap van veerkracht en hoop. Een zomerse dag, de stad lag aan puin, het leven ging door’. Hij bezoekt op 17 juli als eerste de expositie in Rhenen, samen met de burgemeester van de Rhenen, Hans van der Pas, en wethouder Hans Boerkamp.

In de provincie Utrecht waren de volgende organisaties actief: de Universiteit Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht,  het Centraal Museum, Het Utrechts Archief, Amersfoort in C, Archief Eemland, Het Spoorwegmuseum, FOTODOK, het Nationaal Militair Museum, het NIOD instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en RTV Utrecht.

Boekje, toegang en expo ‘Jong en Bevrijd’
De bezoeker betaalt € 3,50 voor bezoek aan de expo in de Trouwzaal, en krijgt hiervoor een boekje met alle foto’s. Met een normaal museumticket /Museumkaart (zie toegangsprijs) kan men het hele museum bezoeken. Daar is tot en met 1 september nog de expositie ‘Jong en Bevrijd. Ooggetuigen van W.O. II’. Tien verhalen van mensen (ook uit Rhenen) over hoe ze de oorlog en bevrijding als kind hebben ervaren.

Openingstijden Stadsmuseum Rhenen
di t/m za: 10:00 – 16:00 uur
zo: 13:00 – 17:00 uur (enkel juli en augustus)

*Ingang Kerkstraat.

Foto’s
Pagina: Rhenen. Met het kanon overvaren. Rijn, 1939/1940. Fotograaf onbekend (Collectie Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen e.o.)

Banner / slide: Leusden. Op de ruïne van het huis. Foto: Jacob de Goeij (Privécollectie René van Eijden)

Agenda: Rhenen. Kinderwagen temidden van puin. Torenstraat, mei 1940. Foto: Cas Oorthuys (Collectie Nederlands Fotomuseum)

 

Locatie

Markt 20*

Tijden

Begint 18 jul 2020 om 10:00 uur
Eindigt 31 okt 2020 om 16:00 uur

Toegangsprijs

6 t/m 16 jaar: € 4,=
17 Jaar en ouder: € 6,50
Museumkaart geldig

(prijzen inclusief een kopje koffie, glas thee of limonade (voor kinderen))

Contactgegevens

Logo Stadsmuseum Rhenen