Laurens ten Kate: “Ik geloof, geloof ik”

Overzicht

Datum: 04 sep 2016

Vrijzinnigheid en humanisme in de seculiere tijd

Rond 1500 was religie een vanzelfsprekendheid. Het was ondenkbaar dat je niet in God zou geloven. In 2016 is geloof voor de meeste mensen hoogstens nog een optie. Diep in ons hart voelen we ons allemaal humanist. Dat betekent dat de zin van het leven een permanente zoektocht is geworden, waarbij humanisme en religie elkaar wederzijds beïnvloeden en veranderen. Mensen van nu zijn zinzoekers, laten zich daarbij inspireren door diverse spirituele en religieuze bronnen en creëren zelf de waarheden waaraan ze zich voor even vasthouden.

Laurens ten Kate zal in zijn lezing laten zien dat deze situatie weinig met oppervlakkigheid en vrijblijvendheid te maken heeft, maar met iets wat we serieus moeten onderzoeken. Dan krijgt ook het oude woord ‘vrijzinnigheid’ een nieuwe, brede betekenis. Ontzuiling en globalisering leiden volgens hem naar een ‘vrijzinnige’ wereld waaraan we allemaal deel hebben. Zo ontstaan er nieuwe, spannende verbindingen tussen geloof en ongeloof.

Laurens ten Kate is bijzonder hoogleraar Vrijzinnige Religiositeit en Humanisme aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht. Deze leerstoel is mogelijk gemaakt door de Stichting Stimulering Vrijzinnig Gedachtegoed (SSVG).

SSVG speld L ten Kate 4 4 016De Vlam 100-jaar 622x488

(Banner)foto: © Corbino

Locatie

Beukenlaan 2 Rhenen

Tijden

Begint 04 sep 2016 om 14:00 uur
Eindigt 04 sep 2016 om 15:00 uur

Toegangsprijs

Gratis

Contactgegevens

logo-de-vlam-346