Laurens de Man bespeelt orgel Cunerakerk

Overzicht

Orgelconcert in Rhenen - Klassiek aan de Rijn presenteert Laurens de Man in de Cunerakerk

Datum: 27 jul 2019

Op 27 juli, aan de vooravond van de sterfdag van Johann Sebastian Bach, kunt u in de Cunerakerk in Rhenen naar een orgelconcert van Laurens de Man (’s-Hertogenbosch, 1993). Hij is een veelzijdig musicus, actief als pianist en organist, zowel solistisch als in kamermuziekverband. Hij studeerde piano en orgel aan het Conservatorium van Amsterdam, bij resp. David Kuyken, Jacques van Oortmerssen († 2015), Pieter van Dijk en Matthias Havinga. Van 2012 tot 2017 volgde hij aan dit instituut ook bijvaklessen klavecimbel bij Johan Hofmann. In 2016 slaagde hij cum laude voor zijn masterexamen orgel; in 2017 deed hij masterexamen piano (predicaat “uitmuntend”). In 2014 behaalde hij voor beide instrumenten cum laude zijn bachelordiploma. Vanaf oktober 2017 zet hij zijn studie voort aan de Berlijnse Universität der Künste bij Leo van Doeselaar (Konzertexamen Orgel).

Laurens de Man volgde masterclasses bij onder andere Willem Brons, Elisabeth Leonskaja, Pascal Devoyon, Abdel Rahman el Bacha en Rudolf Jansen, voor orgel bij o.a. Olivier Latry en Lorenzo Ghielmi (Jong Talentklas Orgelacademie Haarlem 2010).

Het oeuvre van J.S. Bach speelt een bijzondere rol in zijn activiteiten. Zo trad hij op bij het Bachfestival Dordrecht en speelde hij Bach in samenwerking met een VJ en dansers. Ook speelde hij Bach in De Wereld Draait Door. Laurens vertolkte Bach’s beruchte Goldbergvariaties en speelde verschillende andere Bachprogramma’s, o.a. in het Orgelpark te Amsterdam. In 2016 won hij een vierde prijs (eerste en derde niet uitgereikt) tijdens het Internationaler Klavierwettbewerb “J.S. Bach” in Würzburg. In november 2017 verscheen een piano-CD met klavierwerken van Bach.

Als pianist won Laurens de Man in 2009 tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours in Den Haag een eerste prijs, waarna hij met andere laureaten tournees maakte door de VS, Canada en Costa Rica (2012). In 2016 won hij het Govert van Wijn Orgelconcours te Maassluis. In augustus 2017 won Laurens zowel de eerste prijs, de publieksprijs als de Jan Welmersprijs tijdens de International Martini Organ Competition in Groningen. In april 2018 won hij zowel een studiebeurs van de Stichting Kunst aan de Dijk Kortenhoef als de Sweelinck-Mullerprijs, een prijs voor veelbelovende organisten.

Sinds 2012 is Laurens de Man pianist van het Chimaera Trio, dat veelvuldig optreedt en prijzen won bij de Storioni Ensemblewedstrijd in ’s-Hertogenbosch en het Tristan Keuris Kamermuziekconcours in Amersfoort (beide 2013). Voor dit trio arrangeert Laurens ook regelmatig muziek, van Pachelbel tot Mahler.

Orgelconcert in Rhenen - Klassiek aan de Rijn presenteert Laurens de Man in de Cunerakerk

Sinds januari 2012 is Laurens hoofdorganist van de Janskerk in Utrecht, waar hij een Bätz-Witte orgel uit 1861 bespeelt. Daarnaast was hij in 2014 stagiair-organist van de Oudekerkgemeente in Amsterdam.

Programma

  • Johann Sebastian Bach: Preludium in Es groot, BWV 552 / 1
  • Anoniem (Robertsbridge Codex, 14e eeuw): Estampie I & II
  • Samuel Scheidt; Alamanda “Bruynsmedelijn” (tien variaties)
  • Jan Pieterszoon Sweelinck: Allein Gott in der Höh’ sei Ehr (vier verzen)
  • Johann Sebastian Bach – Vier koraalbewerkingen:
  • Manualiter, BWV 717
  • Bicinium BWV 711
  • Trio BWV 676
  • Koraal BWV 715
  • Hugo Distler: uit Dreissig Spielstücke, op. 18 nr. 1
  • Hugo Distler: XVIII-XXIV. Variationen “Elslein, liebstes Elselein”
  • Friedrich Gulda: Introduction and Dance
  • Johann Sebastian Bach: Fuga in Es groot, BWV 552 / 2, “St. Anne”

  Klik hier voor een impressie van Laurens de Man

Locatie

Kerkplein 1 Rhenen

Tijden

Begint 27 jul 2019 om 20:15 uur
Eindigt 27 jul 2019 om 22:15 uur

Toegangsprijs

Volwassenen: € 10,=
CJP / Student: € 5,=
Jongeren t/m 18 jaar: Gratis

Prijs inclusief reserveringskosten, programma en pauzedrankje.

Contactgegevens

Concert in Rhenen - Logo Klassiek aan de Rijn