Messiah bij Klassiek aan de Rijn

Overzicht

Kerst in Rhenen - Klassiek aan de Rijn presenteert Messiah door Nieuwe Philharmonie Utrecht, Nieuw Nederlands Vocaal Ensemble o.l.v. Johannes Leertouwer (18 december 2019)

Datum: 18 dec 2019

Het is al een mooie kersttraditie aan het worden: vanaf 2017 is Händels grootste oratorium, Messiah, door de Nieuwe Philharmonie Utrecht ook jaarlijks te horen in Rhenen. De uitvoeringen onder leiding van Johannes Leertouwer kregen de allerhoogste lof. “Glanzende juwelen gezet in koor- en orkestgoud”, schreef de pers.

Vier prachtige solisten, een klein barokorkest, een kamerkoor met 16 zangers in een intieme, joyeuze kerstsfeer, kortom; een Messiah om ieder jaar te horen en nooit meer te vergeten. Het trotse orkest van ’s lands vierde stad, de Nieuwe Philharmonie Utrecht, speelt op oude instrumenten en werkt samen met de professionele talenten van het Nieuw Nederlands Vocaal Ensemble. Samen presenteren ze het grootse oratorium waarmee Händel in 1741 de stad Dublin op stelten zette. De Nieuwe Philharmonie Utrecht zal op 18 december wederom met het Nieuw Nederlands Vocaal Ensemble dit sfeervolle kerstconcert uitvoeren.

Voor de uitvoering van de Messiah wordt gebruikt gemaakt van de meest gespecialiseerde internationale musici die speciaal voor deze uitvoering naar Nederland komen om samen met Johannes Leertouwer intensief te werken aan de interpretatie en uitvoeringspraktijk van de Messiah. U mag dan ook een uitvoering van de Messiah verwachten in een intieme, transparante setting in de meest oorspronkelijke vorm. De reacties van ons publiek waren in 2016 overweldigend, zeker gezien de prachtige Engelse solistencast die het publiek volledig meenam in haar beleving van de Messiah. Wij zijn trots dat wederom deze fantastische solisten met de Nieuwe Philharmonie Utrecht de Messiah ten gehore willen brengen.

Een lange weg
Georg Friedrich Händel werd in 1685 geboren in de Duitse stad Halle. Toen hij 22 was vertrok hij naar Italië waar hij studeerde tot 1710 en diverse opera’s en oratoria componeerde. Händel bezocht ook diverse malen Londen en besloot zich hier te vestigen. In 1712 werd hij Brits staatsburger en verengelste hij zijn naam. George Frideric Handel werd een gevierd componist van opera’s in Italiaanse stijl en oratoria op bijbelse thema’s. Daarnaast componeerde hij ‘alles wat los en vast zat’, in alle mogelijke genres.

Rond 1740 overwoog Händel een sabbatical year te nemen, zijn populariteit was tanende. Zijn librettoschrijver Charles Jennens zag dit met lede ogen aan; hij presenteerde Händel in de zomer van 1741 het libretto voor de Messiah. Binnen drie weken was de Messiah af: “begonnen op 22 augustus en klaar op 12 september”. De première vond plaats op 13 april 1742 in Dublin onder zijn eigen leiding.

Kerst in Rhenen - Klassiek aan de Rijn presenteert Messiah door Nieuwe Philharmonie Utrecht, Nieuw Nederlands Vocaal Ensemble o.l.v. Johannes Leertouwer (18 december 2019)

Uitvoerenden

Het concert vindt plaats in de Cunerakerk in Rhenen. Kaarten zijn verkrijgbaar via de site van Klassiek aan de Rijn (klik op het logo).

Foto’s: Foppe Schut

Locatie

Kerkplein 1 Rhenen

Tijden

Begint 18 dec 2019 om 19:30 uur
Eindigt 18 dec 2019 om 23:00 uur

Toegangsprijs

Volwassenen: € 38,=
CJP / Student: € 22,=
Jongeren t/m 18 jaar: € 12,=

Deur open om 18:45 uur. Prijzen zijn inclusief reserveringskosten, programma en pauzedrankje

Contactgegevens

Klassiek-aan-de-rijn