Klassiek aan de Rijn: Messiah (2018)

Overzicht

Kerst in Rhenen - Klassiek aan de Rijn presenteert Messiah door Nieuwe Philharmonie Utrecht, Nieuw Nederlands Vocaal Ensemble o.l.v. Johannes Leertouwer (19 december 2018)

Datum: 19 dec 2018

Bij de donkere dagen voor Kerstmis hoort Händels onsterfelijke Messiah als lichtpunt in de duisternis. Ook Rhenen doet mee met een Nederlandse traditie met Johannes Leertouwer als voortrekker. Het trotse orkest van ’s lands vierde stad, de Nieuwe Philharmonie Utrecht, speelt op oude instrumenten en werkt samen met de zestien professionele talenten van het Nieuw Nederlands Vocaal Ensemble. Samen presenteren ze het grootse oratorium waarmee Händel in 1741 de stad Dublin op stelten zette. De Nieuwe Philharmonie Utrecht zal op 19 december wederom met het Nieuw Nederlands Vocaal Ensemble dit sfeervolle kerstconcert uitvoeren.

Voor de uitvoering van de Messiah wordt gebruikt gemaakt van de meest gespecialiseerde internationale musici die speciaal voor deze uitvoering naar Nederland komen om samen met Johannes Leertouwer intensief te werken aan de interpretatie en uitvoeringspraktijk van de Messiah. U mag dan ook een uitvoering van de Messiah verwachten in een intieme, transparante setting in de meest oorspronkelijke vorm. De reacties van ons publiek waren in 2016 overweldigend, zeker gezien de prachtige Engelse solistencast die het publiek volledig meenam in haar beleving van de Messiah. Wij zijn trots dat wederom deze fantastische solisten met de Nieuwe Philharmonie Utrecht de Messiah ten gehore willen brengen.

Een lange weg
Georg Friedrich Händel werd in 1685 geboren in de Duitse stad Halle. Toen hij 22 was vertrok hij naar Italië waar hij studeerde tot 1710 en diverse opera’s en oratoria componeerde. Händel bezocht ook diverse malen Londen en besloot zich hier te vestigen. In 1712 werd hij Brits staatsburger en verengelste hij zijn naam. George Frideric Handel werd een gevierd componist van opera’s in Italiaanse stijl en oratoria op bijbelse thema’s. Daarnaast componeerde hij ‘alles wat los en vast zat’, in alle mogelijke genres. Rond 1740 overwoog Händel een sabbatical year te nemen, zijn populariteit was tanende. Zijn librettoschrijver Charles Jennens zag dit met lede ogen aan; hij presenteerde Händel in de zomer van 1741 het libretto voor de Messiah. Binnen drie weken was de Messiah af: “begonnen op 22 augustus en klaar op 12 september”. De première vond plaats op 13 april 1742 in Dublin onder zijn eigen leiding.

Kerst in Rhenen - Klassiek aan de Rijn presenteert Messiah door Nieuwe Philharmonie Utrecht, Nieuw Nederlands Vocaal Ensemble o.l.v. Johannes Leertouwer (19 december 2018)

Uitvoerenden

Het concert vindt plaats in de Cunerakerk in Rhenen. Kaarten zijn verkrijgbaar via de site van Klassiek aan de Rijn (klik op het logo).

Foto’s: Foppe Schut

Locatie

Kerkplein 1 Rhenen

Tijden

Begint 19 dec 2018 om 19:45 uur
Eindigt 19 dec 2018 om 23:15 uur

Toegangsprijs

Volwassenen: € 35,=
CJP / Student: € 20,=
Jongeren t/m 18 jaar: € 10,=

Contactgegevens

Klassiek-aan-de-rijn