Johannes Passion door Euphonia Rhenen

Overzicht

Concert in Rhenen - Johannes Passion 2020 door Euphonia Rhenen

Datum: 04 apr 2020

Dit concert is gecanceld i.v.m. de corona uitbraak

Op zaterdag 4 april voert Oratoriumkoor Euphonia Rhenen de Johannes Passion 2020 van Johann Sebastian Bach uit in de Cunerakerk in Rhenen. Centraal staat hierbij de lijdensweg en het sterven van Jezus.

Al vanaf de vierde eeuw is het in de christelijke kerk gebruikelijk, dat in de weken voorafgaande aan Pasen, de passieverhalen zingend in de kerk worden voorgedragen. Johann Sebastian Bach schreef het werk in drie maanden tijd. Hij voerde deze muziek, binnen een jaar na zijn aanstelling tot Thomascantor, voor het eerst uit in de St. Nicolaikirche in Leipzig. Dit vond plaats op Goede Vrijdag, 7 april 1724.

Johann Sebastian Bach componeerde een geweldige unieke architectonische muzikale opbouw, waarbij de evangelietekst wordt aangevuld en afgewisseld met Aria’s en Koralen. Het verhaal geeft aanleiding tot veertien dramatische hoogtepunten waarin Bach uitgebreid expressie geeft aan gevoelens van een haatdragend volk, huichelachtige schriftgeleerden, onverschillige soldaten en plagerige omstanders.

Verschil met de Matthäus-Passion
Enkele jaren na de Johannes Passion schreef Bach de Matthäus Passion. Het eerstgenoemde werk is muzikaal wat feller dan het tweede, maar tegelijk ook ingetogener. Het evangelie van Johannes kent dus een andere benadering dan dat van Mattheüs. Meer over het verschil is hier te vinden.

Concert in Rhenen - Johannes Passion 2020 door Euphonia Rhenen

Uitvoerenden
De Johannes Passion 2020 wordt uitgevoerd door het Oratoriumkoor Euphonia Rhenen samen met
het Holland Symfonie Orkest en de Solisten:

Ingrid Nugteren – Sopraan
Gerben van de Werf – Altius / Countertenor
André Cruz – Tenor en Evangelist
Janko Fraanje – Bas / Christus
Robbert Muuse – Bas Bariton
Elly Meijer – Orgel

Het geheel staat onder leiding van Dirigent Bas Ramselaar.

Kaarten voor de uitvoering van de Johannes Passion 2020 door Oratoriumkoor Euphonia Rhenen zijn te koop via de website (klik op het logo), koorleden en voorafgaand in de Cunerakerk.

Over COV Euphonia
De Christelijke Oratorium Vereniging Euphonia werd in 1931 opgericht. De initiatiefnemers waren de predikant en de organist van de Cunerakerk. Zij wilden hiermee de culturele activiteiten binnen het Rhenens kerkelijk milieu bevorderen. Een toppunt in de geschiedenis van het koor was in 1967 de uitvoering van ‘Die Jahreszeiten’ van Joseph Haydn in de veilinghal in Kesteren. Het koor trad op in fleurige achttiende-eeuwse kostuums.

 

Locatie

Kerkplein 1 Rhenen

Tijden

Begint 04 apr 2020 om 20:00 uur

Toegangsprijs

Voorverkoop

(t/m 21 maart): € 27,50
(vanaf 22 maart: € 30,=

Kaarten zijn inclusief programmaboekje, pauzedrankje en traktatie

Contactgegevens