Herfst is in aantocht in de Blauwe Kamer

Overzicht

Excursie in Rhenen - De herfst is in aantocht in de Blauwe Kamer door Utrechts Landschap

Datum: 11 sep 2019

De herfst is in aantocht in de Blauwe Kamer en dat kunnen de deelnemers aan deze excursie zelf beleven. Zomerpracht heeft plaatsgemaakt voor de rustige tinten van de vroege herfst. Wintervogels komen in grote aantallen uit noordelijke landen; veel ganzen bijvoorbeeld brengen de winter in de Blauwe Kamer door. De vogelkijkhut is juist met de herfst in aantocht een bezoek waard.

Bijzonder natuurgebied
Sinds het verwijderen van de zomerkade in 1992, heeft de rivier vrij spel in de Blauwe Kamer. Natuur kan er zijn gang gaan. Konikpaarden en Galloways begrazen het gebied en door de dynamiek is het een eldorado geworden voor vogels. Sinds 2004 broeden er lepelaars en regelmatig worden de visarend en zeearend waargenomen.

Fietsen naar de Blauwe Kamer
Een fietstocht naar de Blauwe Kamer draagt bij aan de ervaring van het natuurgebied en omliggende landschap. Als u per fiets over de Grebbeberg komt, is het aan te raden om een tussenstop te maken in deze bossen, vanwaar u spectaculaire uitzichten heeft over de Blauwe Kamer.

Onderlangs de Grebbeberg loopt ook een fietspad. U fietst dan langs de voet van de Grebbeberg. Hier kunt u goed zien hoe de steile helling van de Grebbeberg plotseling overgaat in de Blauwe Kamer. In deze overgangszone is nog een bijzondere flora te vinden met de zeldzame pijpbloem. Ook heeft u vanaf hier een inkijkje in het rustgebied van de Blauwe Kamer. Met wat geluk is hier de ijsvogel te spotten.

Herfst is in aantocht in de Blauwe Kamer begint om 14:00 uur bij de ingang van het informatiecentrum. Reserveren is niet nodig. Utrechts Landschap adviseert stevig waterdicht schoeisel of laarzen te dragen en een verrekijker mee te nemen.

Excursie in Rhenen - De herfst is in aantocht in de Blauwe Kamer door Utrechts Landschap

Over Utrechts Landschap
Utrechts Landschap is dé beschermer van natuur en erfgoed in provincie Utrecht en is in 1927 opgericht. Gelukkig kan het werk  van de stichting rekenen op de steun van de samenleving. Momenteel bijvoorbeeld 600 vrijwilligers, 27.500 Beschermers en 65 Bedrijfsvrienden.

De eigendommen zijn letterlijk dichtbij Utrechters. Utrechts Landschap koopt natuurgebieden aan, ontwikkelt ze als het nodig is, maar vooral: de stichting beheert natuur voor de eeuwigheid. Die prachtige natuurgebieden zijn stuk voor stuk toegankelijk voor alle inwoners van onze provincie en voor hen die buiten Utrecht wonen. Ook heeft Utrechts Landschap belangrijk monumentaal erfgoed onder zijn hoede: meerdere landgoederen, 23 molens en Kasteel Loenersloot.

Natuur, erfgoed en landschap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze zijn onmisbaar voor Utrecht; we kunnen niet zonder. Niet iedereen is zich daarvan bewust. En in onze kleine randstadprovincie spelen ook forse economische belangen. Daarom geeft Utrechts Landschap in de samenleving een duidelijke stem aan wat niet spreken kan: natuur, erfgoed en landschap.

Foto’s: © Renk Ruiter

Locatie

Blaauwe Kamer 15 Wageningen

Tijden

Begint 11 sep 2019 om 14:00 uur
Eindigt 11 sep 2019 om 15:30 uur

Toegangsprijs

Gratis (Let op! Honden zijn niet toegestaan)

Contactgegevens

Cultuurplatform Rhenen - Logo Utrechts Landschap