Etty: gids door ons innerlijk landschap

Overzicht

Schrijfcursus in Rhenen - Etty als gids door ons innerlijk landschap Schrijfpassie (foto: © Joods Historisch Museum)

Datum: 27 feb 2019

“Vooruit dan maar! Dit wordt een pijnlijk en haast onoverkomelijk moment voor mij: het geremde gemoed prijsgeven aan een onnozel stuk lijntjespapier. De gedachten zijn soms zo klaar en helder in het hoofd en de gevoelens zo diep, maar opschrijven dat wil nog niet”. Zo begint Etty Hillesum haar dagboek als 27 jarige midden in bezet Amsterdam.

Etty werd geboren op 15 januari 1914 in Middelburg. Na haar schooltijd in Deventer studeerde zij rechten en Slavische talen in Amsterdam en werkte als medewerkster bij de Joodse Raad die in opdracht van de Duitse bezetter de Joodse gemeenschap in Nederland moest bestuderen. Zij besloot niet onder te duiken en werd in 1942 gedeporteerd naar kamp Westerbork. Een jaar later werd zij samen met har ouders en broer Mischa getransporteerd naar concentratiekamp Auschwitz. Het Rode Kruis meldde dat zij op 30 november 1943 in Auschwitz de dood vond.

Etty Hillesum  is een jonge vrouw, die in haar dagboeken en brieven haar leven in de schaduw van de oorlog heeft vormgegeven. Ze geeft een eigen stem aan de wereld om haar heen en haar openhartige en nietsontziende zelfonderzoek, haar spirituele ontwikkeling, haar liefde voor de medemens, haar literaire ambities en haar diepe inzichten, maken dat haar boeken onverminderd actueel zijn. Wat ze vaak herhaalde, is dat een mens zichzelf moet leegmaken van zowel angstige als begerige voorstellingen.

Aan de hand van citaten van Etty uit “Etty. De nagelaten geschriften van Etty Hillesum 1941 – 1943” geeft Conny Plomp schrijfoefeningen die je uitnodigen jouw innerlijk landschap te ontdekken.

Het is fijn als je het boek “Etty. De nagelaten geschriften van Etty Hillesum 1941-1943” gelezen  of in je bezit hebt, maar niet perse noodzakelijk voor het volgen van de cursus. We delen met elkaar de teksten zodat we zelf betekenis geven aan wat we hebben geheven. Wanneer het te persoonlijk is, mag je uiteraard “passen”.

Etty: gids door ons innerlijk landschap start op 27 februari. De overige cursusdata zijn: 6, 13 en 20 maart.

Foto’s (incl. banner, highlight en slide): © Joods Historisch Museum/Joods Cultureel Kwartier (met dank aan Anton Kras). Fotograaf pagina afbeeldingen: Bernard Meylink.

Locatie

Majoor Jacomettiweg 19 Rhenen

Tijden

Begint 27 feb 2019 om 13:30 uur
Eindigt 27 feb 2019 om 16:00 uur

Toegangsprijs

Deelname: € 150,= p/p (incl. koffie/thee)

Contactgegevens