Beiaard bevrijdingsestafette in Rhenen

Overzicht

5 Jaar bevrijding in Rhenen - Beiaard bevrijdingsestafette in Rhenen op 3 mei door Koninklijke Nederlandse Klokkenspel Vereniging

Datum: 03 mei 2020

De beiaard van de Cuneratoren zal op 3 mei handmatig bespeeld worden. De Beiaard bevrijdingsestafette is een initiatief van de KNKV (Koninklijke Nederlandse Klokkenspel Vereniging). De beiaard klinkt op minimaal 75 plekken in het land op de dag van de bevrijding. Gestart is op 14 september in Maastricht en de laatste bespeling is op 5 mei in Wageningen.

Op 3 mei 1945 trokken geallieerde voertuigen met voedsel voor het westen van Nederland, waar een hongersnood heerste, door Rhenen richting Utrecht. Enorme voedselvoorraden lagen op de Nude tussen de Grebbeberg en Wageningen opgeslagen. Deze voedseltransporten noemt men Operatie Faust. Rhenen was geëvacueerd. Er was in Rhenen dus geen vrolijke mensenmassa om de bevrijders te begroeten. Toch is 3 mei uitgekozen als de bevrijdingsdatum van Rhenen.

De toren was ruim een week eerder zwaar beschadigd. Net als alle torens in Nederland had de Cuneratoren geen beiaard in de toren. Het brons was voor de oorlogsindustrie gevorderd en grotendeels omgesmolten.

De beiaard is het grootste muziekinstrument dat in veel steden al vanaf de middeleeuwen te horen is. De beiaardtraditie is beschermd erfgoed dat nauw verbonden is met de stedelijke vrijheden.

Tijdens de Beiaard bevrijdingsestafette, op 3 mei, zal het klokkenspel van de Cuneratoren klinken als symbool van 75 jaar bevrijding van Rhenen. Na afloop van het beiaardconcert zullen de kerkklokken in de gemeente Rhenen worden geluid waarmee het bevrijdingsfeest letterlijk wordt ingeluid.

De Beiaard bevrijdingsestafette in Rhenen wordt uitgevoerd door stadsbeiaardier Klaas de Haan.

75 Jaar bevrijding in Rhenen - Beiaard bevrijdingsestafette in Rhenen op 3 mei door Koninklijke Nederlandse Klokkenspel Vereniging - Klaas de Haan

Over Klaas de Haan
Klaas R.R. de Haan (1967), studeerde orgel en kerkmuziek aan de conservatoria van Leeuwarden en Utrecht. In 1997 behaalde hij het diploma UM aan de Ned. Beiaardschool te Amersfoort, waar hij studeerde bij Arie Abbenes en Bernard Winsemius. In datzelfde jaar won hij de 1ste prijs van het Internationaal Beiaardconcours te Groningen.

Klaas is (stads)beiaardier van Laren (NH), Rhenen, Bolsward, Heerenveen, Slotermeer (A’dam) en Bergen (NH). Daarnaast is hij een regelmatig gevraagd gastspeler in binnen- en buitenland. Tevens is hij Cantor-organist van de Morgensterkerk te Hilversum.

Foto’s: © Willy Hoorn (Klaas de Haan), Arnold van Hooft / Cuneragilde (carillion Cuneratoren)

Locatie

Kerkplein 1 Rhenen / Rhenen-Centrum

Tijden

Begint 03 mei 2020 om 13:00 uur
Eindigt 03 mei 2020 om 14:00 uur

Toegangsprijs

N.v.t.

Contactgegevens