Educatie

Naast het aanbieden van nieuws en evenementen richt Cultuurplatform Rhenen zich ook op educatie. Op deze pagina zijn projecten terug te vinden die in dat kader zijn opgezet/samengesteld. Bij deze projecten gaat het om:

Cultuureducatie
Cultuureducatie is leren over cultuur, door cultuur en met cultuur. Kinderen maken kennis met de rijkdom aan cultuuruitingen. Cultuureducatie is het verzamelbegrip voor kunsteducatie, erfgoededucatie, literatuureducatie en media-educatie.

Erfgoededucatie
Het is geweldig als je in Rhenen woont, want Rhenen is rijk aan cultureel erfgoed. Van archeologische opgravingen, cultuurlandschap, museale objecten, archiefstukken en monumenten tot rituelen en gebruiken. Ieder kind in Rhenen heeft erfgoed in de directe omgeving en dit vormt het startpunt van ontdekkingstochten. “Leren met en over erfgoed”. Erfgoededucatie brengt het verleden dichterbij en vormt het historisch besef. Monumenten, archeologische vondsten of archieven zijn voorbeelden van materieel erfgoed. Tradities, verhalen, rituelen en gebruiken worden immaterieel of levend erfgoed genoemd. Maak maar eens een wandeling via een erfgoedroute.

Educatie in Rhenen

Kunsteducatie
Je maakt als kind kennis met kunst en je kunt kunstzinnige talenten ontwikkelen. Kunsteducatie omvat alle kunstvormen. Denk aan traditionele richtingen als muziek, dans, theater, beeldende kunst, architectuur, film, fotografie, literatuur, maar ook aan moderne vormen als popmuziek, gaming, creatieve nieuwe media, mode en design.
Je kunt zelf actief met een kunstdiscipline aan de gang gaan. Dan leer je je kunstzinnig uitdrukken, weet je veel van materialen, gereedschappen en instrumenten en beheers je vaardigheden en technieken. Maar je kunt ook kijken of luisteren naar professionele kunstproducten zoals een theatervoorstelling, concert of tentoonstelling en je leert kenmerken, stijlen en stromingen herkennen en termen en begrippen. Als laatste kun je kunstproducten bekijken, dan leer je denken, lezen, praten en discussiëren over kunst. Terugkijken op je kunstervaring en eigen productieproces is heel belangrijk binnen kunsteducatie.

Indien u een bestand wilt downloaden klikt u met de rechter muisknop op de link en kiest u voor Opslaan als. Klik hier voor Menu Kunst, Cultuur en Historie.

Scholenproject Wederopbouw gaat van start (14 februari 2017)

Kunstproject Daltonschool Rhenen (19 februari 2017)

WAR en leerlingen Eben Haëzerschool op archeologische zoektocht (24 maart 2017)

Groep 4 van de Cuneraschool maakt kennis met Rhenens virtuele wereld (31 maart 2017)

Leerlingen basisscholen aan de slag met project Wederopbouw (14 april 2017)

Panda Project Bassisscholen Rhenen – Elst (19 april 2017)

Ebenhaëzerschool wint eerste prijs voor werkstuk Wederopbouwproject (16 juni 2017)

Afsluiting Panda scholenproject en prijsuitreiking (19 juni 2017)

Groep 5 Cuneraschool geïnteresseerd in Archeologie (1 juli 2017)

Blauwe Bever vaart met Rhenense basisscholen (2 mei 2018)

Bezoek van de Eben-Haëzerschool aan Het Rondeel (3 mei 2018)

Basisscholen varen met De Blauwe Bever (14 juni 2018)

OMd Klassendag 2019 (13 september 2o19)

Leerlingen in gesprek met veteranen WO II (22 oktober 2019)

Gratis online kunstles Kijk nou! (18 mei 2020)