DE WEG VAN DE WEDEROPBOUW

Overzicht

Datum: 16 april 2015

Op 22 april komt ir. Harm Post, landschapsarchitect en voorzitter van de Stichting Wederopbouw Architectuur Renkum, in de Hof van Rhenen een openbare lezing geven getiteld ‘De Weg van de Wederopbouw’. De lezing wordt georganiseerd door de Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen en begint om 20.00 uur.

 

Rhenen 1940
De binnenstad van Rhenen werd tijdens de slag om de Grebbeberg in mei 1940 en een geallieerd offensief in het najaar van 1944 zwaar beschadigd. Meer dan de helft van de panden in de historische kern van Rhenen werden in mei 1940 verwoest.

 

Rhenen 1940

 

Begin juni 1940 is de beslissing genomen, met instemming van de Duitse bezetter, om evenals in Wageningen en Scherpenzeel al tijdens de oorlogsjaren met de wederopbouw van de binnenstad te beginnen.

 

Wederopbouwplan 
Het wederopbouwplan voor Rhenen is in 1940-1946 ontworpen door C. Pouderoijen in de stijl van de Delftse School. In plaats van alleen op te bouwen, besloot de gemeente de binnenstad op een nieuwe manier in te richten.

 

rhenen-1946

 

De doorgaande weg door de stad werd verbreed om meer verkeer toe te laten. Twintig gerenommeerde architecten hebben ontwerpen gemaakt voor (winkel-) woonhuizen. In vijftien bouwblokken werden 120 huizen gebouwd.

 

Wederopbouwgebied van nationaal belang
De binnenstad is in 2011 door de rijksoverheid als wederopbouwgebied van nationaal belang aangemerkt in de Visie Erfgoed en Ruimte. Op basis van onderzoeken van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zijn 30 gebieden geselecteerd uit de periode 1940-1965 die van nationaal cultuurhistorisch belang zijn, waaronder Rhenen.

 

Overzicht_gezien_in_de_noord_oostelijke_richting_vanaf_Cuneratoren_-_Rhenen_-_20185998_-_RCE-1941

 

Doel van de benoeming nationaal wederopbouwaandachtsgebied is de cultuurhistorische kwaliteiten onder de aandacht te brengen, zodat ze worden behouden en benut voor de verdere toekomst.

 

Vouwfolder
Over de architectuur uit de wederopbouwperiode in regio Arnhem-Rhenen heeft ir. Harm Post een vouwfolder samengesteld. De folder ‘De weg van de Wederopbouw’ biedt een ontdekkingsreis langs hoogtepunten van de architectuur, stedenbouw en beeldende kunst uit de wederopbouwtijd.

 

De vouwkaart met wandelroutes en achtergrondinformatie is in 2014 verschenen bij Uitgeverij Blauwdruk en te bestellen voor € 4,95. Ook is de kaart op www.dewegvandewederopbouw.nl als digitale versie te bekijken.

 

Locatie
Hof van Rhenen, Koningin Elisabethplantsoen

 

Datum
22 april 2015
Aanvang 20.00 uur

 

Toegangsprijs
€ 3 voor niet leden van de HVOR

 

historische vereniging rhenen